Grickanje noktiju kod dece

Gricknje noktiju je znak nervoze kod deteta. Češće se sreće kod relativno nervozne dece obično kao porodična osobina.

gric

Deca grickaju nokte kada gledaju strašnu scenu na TV-u ili ako čekaju da ih prozove učitelj. Ako je dete u celini uspešno grickanje noktiju ne mora da znači ništa strašno. Međutim, polovina te dece nastaviće da gricka nokte i u odraslom dobu, što je znak veće napetosti.

Zato treba da obratite pažnju na ovaj problem. Ne treba da ga smatrate lošim ili ružnim ponašanjem, već znakom pritiska.

Šta ne treba da radite

Ne treba da prigovarate detetu, da ga kažnjavate, grdite, poredite sa lepo vaspitanom decom koja ne grickaju nokte, da mu govorite da je to ružno. Ne opominjite ga da ne gricka nokte, jer ono toga obično nije svesno. Takvo ponašanje prema detetu može samo da mu poveća tenziju. Mazanje noktiju gorkim rastvorom doživljava kao kaznu. To mu dodatno pojačava pritisak i može samo da mu učvrsti naviku.

Šta da preduzmete

Idealno je da uočite šta pritiska dete i da uklonite pritisak. Požljivo posmatrajte dete, uočite kada počinje da gricka nokte, da li to izaziva neki razgovor ili prisustvo neke osobe. Možda ga požurujete pa treba da mu date više vremena da se spremi, a da se sami naoružate strpljenjem. Neki roditelji stalno ispravljaju dete u govoru i radu, drugi pak stalno upozoravaju na opasnost ili grde. Opušteniji odnos prema detetu i izbegavanje kritika može pomoći. Pohvala i vera u detetove sposobnosti doprinosi njegovom spokojstvu.

Možda očekujete uspeh u školi koji je njemu teško da postigne. Možda uspeh prihvatate kao nešto normalno, a kritikujete neuspeh ili uspeh manji od očekivanog. Ako ga nasilje na televiziji čini nervoznim zabranite da ga gleda.

Neka deca grickaju nokte zbog problema u školi. Razgovarajte sa učitejem kako se snalazi, kako se druži sa ostalom decom. Razgovarajte i sa deteom, pitajte ga kako mu je u školi, kako se slaže sa drugovima.

Samo grickanje noktiju ne treba da vas brine, več anksioznost koja ga izaziva. Ako se grickanje noktiju javlja uz druge vidove zabrinjavajućeg ponašanja razgovarajte sa školskim psihologom.

Deca kod kojih je grickanje noktiju izolovana nervozna navika sama žele da prestanu kada ih društvo u školi ismejava. Neodobravanje takvog ponašanja od strane drugova veliki je podsticaj da prestanu sa ovom navikom. Tada mu pružite podršku, kažite da društvo neće da ga ismeva ako prestane sa grickanjem noktiju. Dogovorite taktiku odvikavanja. Od vas treba da dobije podršku a ne dodatnu kritiku i postiđivanje. Ako devojčici poklonite pribor za negu noktiju to joj je podsticaj i pomoć. Male nalepnice na noktima ili mazanje gorkog rastvora, sada kada je dete veloko i to samo čini, je podsetnik da prsti ne treba da se stavljaju u usta.

Grickanje noktiju nije lepo, može da bude i opasno po zdravlje, ali nije razlog da zbog njega ulazite u sukob sa detetom. Ono je povod da razmislite o pritisku koji trpi, da li ste prestrogi, gde grešite u vaspitanju, šta treba da izmenite. Ne ustručavajte se da potražite pomoć stručnjaka. Može vam pomoći da smanjite detetovu anksioznost.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Ostavite odgovor