Generic filters
Exact matches only

Grašak za dijabetes! Dobar je i za kardiovaskularni sistem (VIDEO)

Grašak je na glasu kao kontraceptivno sredstvo. Sušeni zeleni grašak, prema brojnim studijama, sadrži dobro poznato sredstvo protiv plodnosti.

Neki naučnici iz Indije pokušavali su da iz graška izdvoje kontraceptivnu materiju, jer je u Indiji dobro poznat problem visobog nataliteta.

Na ovu ideju istraživači su došli nakon uočavanja činjenice da je na Tibetu, gde pretežnu hranu stanovništva predstavljaju ječam i grašak, natalitet nizak i pored uslova života koji se ne razlikuju od uslova širom Indije. Dr Sanyal je u torne uspeo i identifikovao je filofidrokinon materiju iz graška, koja, kada se koncentriše u kapsulama i daje ženama, simanjuje graviditet za 50% do 60%. Slično dejstvo ova materija ima i kod muškaraca.

 

Grašak, zapravo, nije povrće već jestiva mahunarka član porodice u koju se ubraja i sočivo, pasulj i kikiriki

Grašak nije povrće

Grašak, zapravo nije povrće već jestiva mahunarka član porodice koju čine sočivo, pasulj i kikiriki. Na zelenim pijacama u ovo doba godine može se kupiti mladi grašak. Stručnjaci tvrde da je i zamrznut grašak, skoro u istoj meri vredna namirnica kao i mladi grašak. Ova mahunarka je bogata ugljenim hidratima i biljnim vlaknima.

Sadrži lecitin koji omogućava dobro funkcionisanje mozga, vitamine B1,B2, B3 koji regulišu metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina.

Kuvana porcija graška od 80 grama ima 63 kalorije, 5,4 g proteina, 1,3 g masti, 8,0 g ugljenih hidrata, 4,5 g vlakana, 184 mg kalijuma, 104 mg fosfora, 1,2 mg gvožđa i 13 mg vitamina C.

Grašak se vari sporo, tako da se sporo podiže nivo šećera u krvi. Stoga organizmu treba manje insulina za održavanje nivoa šećera posle konzumiranja zrnaste hrane, nego kada se jede hrana sa puno ugljenih hidrata, kao što
su hleb, krompir i drugo. Na Univerzitetu Kentaki utvrđeno je da se kod diijabetičara tipa I, koji ne proizvode sopstvenii insulin, smanjuje dnevno unošenje insulina za 38%. Za dijabeiičare tipa II. kojii mogu proizvesiti nešto insulina, dijeta sa graškom i zrnastom hranom smanjuje potrebu za insulindnjekcijama za 98 odsto.

Grasak je koristan za srce i krvne sudove, jer je bogat rasivorljivim biljnim vlaknima koja stimulišu organizam da smanji nivo štetnog holesterola LDL. Pola šolje odnosno činije konzervisanog graška sadrži 2,7 g rastvorljivih biljnih vlakana. Lomljeni suvi grašak i sočivo sadrže 1,7 g biljniih vlakana u količini od pola činiije. To znači da ond takođe kontrolišu šećer u krvi, te su odlična hrana za dijabetičare i mogu sniziti povišenii krvni pritisak. Egipatski naučnik je davanjem injekcija ekstrakta graška u vene pasa izazvao privremeno sniženje krvnog pritiska kod njih.

Protein graška kao zamena za mesu

Grašak obiluje biljnim proteinima što ga čini dobrim izborom za osobe koje iz raznih razloga ne koriste meso u ishrani. Pun je biljnih vlakana i gvožđa, koje je neophodno za produkciju crvenih krvnih zrnaca i snabdevanje organizma dovoljnim količinama kiseonika. Nerastvorljiva vlakna pružaju osećaj sitosti, regulišu apetit i poboljšavaju varenje, pa se grašak savetuje i kao zdrava namirnica za regulisanje telesne težine.

Preporuka za one koji imaju problem sa insulinskom rezistancijom

Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, čine grašak korisnom namirnicom i za osobe koje moraju da prate nivo šećera u krvi. Visok sadržaj vlakana i proteina usporava apsorpciju šećera, preporučuje se osobama koje pate od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Magnezijum, vitamini B i vitamin C sadrže hranljive materije koje pomažu kontrolu nivoa šećera u krvi.

Grašak je odlična namirica za regulaciju probave

Grašak je bogat izvor biljnih vlakana koji regulišu probavu i jačaju rast korisnih crevnih mikroba, koji igraju ključnu ulogu u našem zdravlju.

Veliki deo sadržaja vlakana je rastvorljiv, pa se savetuje osobama koje pate od zatvora. Smatra se i da upotreba biljnih vlakana smanjuje rizik od brojnih stanja uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, bolesti srca.

Dobar je i za kardiovaskularni sistem

Grašak sadrži i minerale magnezijum, kalijum i kalcijum koji su delotvorni za bolji srčani rad. Ova namirnica je bogata antioksidativnim hranljivim materijama vitaminom C, fitonutrijentima koji štite srce i podržavaju kardiovaskularnu funkciju. Rastvorljiva vlakna u grašku pomažu nam da kontrolišemo nivoe holesterola, posebno “lošeg” LDL holesterola.

Pun je antioksidativnih jedinjanja

Veruje se da redovna konzumacija mahunarki, pa i graška može smanjiti rizik od razvoja malignih ćelija. Grašak sadrži prirodna jedinjenja – saponine, za koje se smatra da štite od nekih oblika raka. Nema ipak, još dovoljno ispitivanja koji bi dokazali ovu tvrdnju. Jedno od antioksidativnih jedinjena je i polifenol kumestrol za koji se smatra da može sprečiti razvoj karcinoma želuca.

Ko ima alergiju na kikiriki oprezno s graškom

Mahunarke su čest alergen, a grašak nije izuzetak. U slučaju da nam je potvrđena alergija na neke mahunarke, kikiriki i soju, potrebno je preuzeti mere opreza pre upotrebe graška. Najbolje je se posavetujete sa lekarom.

Salata od mladog graška

Grašak je mahunarka koja se najčešće koristi kao varivo ili prilog jelima. Od graška se može napraviti i ukusna, zdrava letnja salata.

Potrebno je:
100 grama kinoe,
pola svežeg krastavca,
100 grama mladog graška,

Za dresing:
dve kašike maslinovog ulja,
4 do 5 komada oraha,
peršun,
jedan čen belog luka.

Foto Pexels
Komentari
Loading...