Gorušica tokom trudnoće

Trudnoća je čudesno doba koje nosi puno uzbuđenja. Ipak, donosi puno fizičkih i psihičkih tegoba, ali i izazova. Veliki broj trudnica tokom trudnoće pati od gorušice.

gorusica u trudnoci

Gorušica se javlja kada se sadržaj želuca vraća u jednjak i izaziva osećaj žarenja. U trećem tromesečju gorušica je izuzetno česta, a jedan od razloga je i nagli rast bebe.

Postoje neke stvari koje gorušicu mogu učiniti češćom i intenzivnijom. Kako biste ublažili gorušicu i smanjili njenu učestalost, prestanite sa sledećim navikama.

pušenje

Pušenje

Pušenje usporava proizvodnju pljuvačke, koja je važna u neutralizaciji želudačne kiseline. Takođe opušta mišiće jednjaka, zbog čega oni ne mogu jednako efikasno sprečiti vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Ne jesti neposredno pred spavanja

Ako ćete odmah nakon obroka poći u krevet, verovatnoća od nastanka gorušice se značajno povećava. Odlično bi bilo kada biste barem neko vreme sedeli ili jastucima poduprli leđa dok ležite.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost  uzrokuju hormonalnu neravnotežu, napetost mišića, ali i probavnog trakta. Stres takođe utiče na prehrambene navike i spavanje. Ako imate poteškoća sa kontrolisanjem stresa, obratite se stručnjaku koji će vam preporučiti neke od tehnika opuštanja.

lekovi

Neki lekovi

Lekovi kao što su ibuprofen, aspirin ili antidepresivi mogu uzrokovati gorušicu. Ako vam je lekar prepisao ove lekove i primećujete učestale žgaravice, svakako mu se obratite i posavetujte se sa njim.

Kofein

Kofein takođe opušta mišiće jednjaka i olakšava prolaz želudačnog sadržaja u jednjak. Ako ne možete zamisliti dan bez kofeina, barem što više je moguće smanjite njegov unos.

čokolada

Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljkama, uključujući kakao i neke vrste biljaka za čaja. Teobromin opušta mišiće jednjaka i omogućava lakši prolaz želudačnog sadržaja u jednjak. Visoku količinu teobromina možete pronaći u tamnoj čokoladi, stoga je svakako izbegavajte ako patite od učestale gorušice.

Tesna odeća

Tesna odeća pritiska želudac i izaziva vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Izbegavajte uske majice, pantalone i svakako steznike.

alkohol

Alkohol

Povećava proizvodnju želudačne kiseline i opušta jednjak. Osim što uzrokuje gorušicu, alkohol tokom trudnoće može ozbiljno ugroziti vaše i bebino zdravlje.

Pepermint

Iako se tako ne čini, pepermint može uznemiriti želudac. Ako ste primetili gorušicu nakon uzimanja peperminta, svakako izbegavajte pepermint i sve proizvode u kojima se nalazi.

 

 

Komentari su zatvoreni..