Gojaznost

Gojaznost je ozbiljno hronično oboljenje definisano kao višak telesnih masti. Predstavlja najstariji i najviše rasprostranjen metabolički poremećaj kod čoveka. Gojaznost nastaje kada je u dužem vremenskom periodu kalorijski unos veći od energetskih potreba a potrošnja energije je nedovoljna.

Gojaznost

Kod gojaznih razlikujemo dva tipa rasporeda masti:
JABUKA (“apple shape”) TIP- masno tkivo koncentrisano oko
trbuha i u gornjim delovima tela .
KRUŠKA (” pear shape”) TIP- masno tkivo se koncentriše oko
kukova, bokova i butina.

Gojazne osobe imaju veći morbiditet (HIPERTENZIJA, SRČANE BOLESTI, HIPERHOLESTEROLEMIJA, DIJABET TIP II, POREMEĆAJ VARENJA, ARTRITIS,KOMPLIKACIJE U TRUDNOĆI, Picwik-ov sindrom, PSIHIČKI POREMEĆAJI i sl.) i mortalitet.
Za svakih 10% povećanja t.t., sistolni pritisak se poveća za 6.5 mmHg, holesterol za 12mg, glukoza za 2mg /dl u krvi.

Čak i umerena gojaznost, posebno “apple shape” povećava rizik za dijabet tip II .
“Apple shape” tip gojaznosti povećava rizik od karcinoma
dojke , materice i jajnika kod žena, a kod muškaraca se povećava rizik za oboljevanje od karcinom prostate i debelog creva.
Postoji povezanost izmedju gojaznosti i porasta mokraćne kiseline(pojava gihta).

Gojazni imaju veći rizik za nastanak holelitijaze(kamena u zučnoj kesi).
Gojaznost je čest uzrok “Picwik-ovog sindroma”- koji se karakteriše kratkim prestancima disanja u toku spavanja .Za vreme prestanka disanja (sleep-apnea) srčani otkucaji postaju nepravilni i moze doći do fatalnog ishoda .
Gojaznost nije samo estetski problem vec predstavlja veliki zdravstveni i socijalni problem .Ovaj poremećaj ne bira uzrast i pol. Posebno zabrinjava pojava gojaznosti u dečjem uzrastu. Gojazna deca obično postaju gojazni odrasli ljudi.

PREVENCIJA GOJAZNOSTI
Zdravstveno vaspitnim delovanjem moze se spreciti gojaznost u ranom dečjem uzrastu.Kada gojaznost vec uzme maha i postane bolest mora da se leči jer brzo nastaju razne komplikacije. Lečenje je izuzetno teško jer ,kulturoloski gledano,dobri i preterano obilni obroci predstavljaju deo naseg folklora. Osim toga, svakodnevno smo preplavljeni reklamama u medijima koje prikazuju lepo upakovane ili pripremljene prehranbene proizvode.Ljudi obično kažu:»Zdravlje na usta ulazi» ali ne kazu koja kolicina i koja vrsta hrane predstavlja zdravlje.Kada se sa unošenjem hrane pretera nastaje gojaznost i tada je veoma teško redukovati telesnu težinu i promeniti životne navike.Najteže je održavati idealnu telesnu težinu .Na gojaznost treba misliti dok do nje još ne dodje.

Komentari
Loading...