Generic filters
Exact matches only

Glavobolja i kako da pomognete sebi kod napada migrene

Glavobolja se oseća na više mesta u vašoj glavi, dok migrene obično prouzrokuju bol iza vaših očiju. Za migrenu ne postoji jedan određeni lek, ali možete nekim „podešavanjima“ okoline da ublažite simptome.

 

Ako niste sigurni da li imate glavobolju ili migrenu, jednostavan način da napravite razliku između njih je da odredite gde se bol nalazi.

 

Uspostavite mirno okruženje čim migrena počne

Većina onih koji pate od migrene imaju prepoznatljive okidače. Ovo su najraniji znaci predstojeće migrene, pa biste bar tih nekoliko stvari mogli da kontrolišete i umanjite bol.

Okidači se razlikuju od osobe do osobe, ali mogu da uključuju bilo šta, od stresa i dehidracije do promena barometarskog pritiska do nepravilnog rasporeda spavanja ili previše kofeina.

Najbolje je da preduzmete korake da ih izbegnete kad god možete, ali ako je vaša migrena već pokrenuta mogli biste na nekoliko načina da pomognete sebi.

Prva stvar koju možete da učinite da se oslobodite migrene je da uspostavite mirno okruženje.

Ugasite svetla u spavaćoj sobi, navucite zavese i pokušajte da se opustite ili spavate ukoliko možete.

Neki ljudi imaju osetljivost na zvukove, i u ovim slučajevima, najbolje je da izbegavate muziku kada stvarate mirno okruženje.

Ako možete da tolerišete zvukove tokom migrene, puštajte umirujuću muziku ili ambijentalne zvukove na niskoj jačini dok ležite.

 

Dodaci mogu biti korisni

Kada imate migrenu, određeni suplementi mogu da budu korisni u smanjenju bola.

Pacijenti koji pate od migrene često imaju nizak nivo magnezijuma.

Dodatni suplementi, kao što su vitamin E, riboflavin i vitamini B, takođe se preporučuju ljudima koji pate od migrene.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...