Glavni uzročnici koji izazivaju kiselinu u želudcu

Kiselina u želudcu  može biti uzrokovana zbog različitih razloga. Nezdrav način života, loše navike i nepravilna ishrana mogu dovesti do stvaranja kiseline u želudcu.

žel

Postoji nekoliko namirnica koje uzrokuju kiselinu i žgaravicu. Ako i vi često patite od kiseline u želudcu, pogledajte koje su to problematične namirnice koje bi trebali izbegavati, posebno u noćnim satima.

1. Začinjena hrana

Ako volite da jedete začinjenu hranu, morate isključiti ili smanjiti začine u vašoj hrani. Začinjena hrana može lako dovesti do kiseline i žgaravice.

2. Čokolada

Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzročnici kiseline u želudcu.

3. Gazirana pića

Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mehurići gaziranih pića šire se u želudcu. To povećava pritisak i dovodi do kiseline. Izbegavajte sodu i druga gazirana pića koja su bogata kofeinom.

4.Pržena hrana

Pržena hrana ne samo da je teška za probavu, već takođe može uzrokovati kiselinu i žgaravicu.

5. Meso

Meso je vrlo teško za probavu. Visok sadržaj trans-masti u mesu mogu biti loši za probavu. U odnosu na sočne odrezke, jedite manje masno meso poput ribe, piletine i ćuretine.

6. Mleko

Čaša rashlađenog sirovog mleka može pružiti instant olakšanje od žgaravice. Međutim, čaša mleka nakon teških jela može uzrokovati žgaravicu i kiselinu.

7. Sir

Ako volite sir, a imate problema sa kiselinom, trebate ga izbegavati. Sir visoke masnoće i maslac su namirnice koje mogu izazvati kiselinu.

8. Alkohol

Alkohol poput piva i vina može izazvati kiselinu. Za lečenje ovog stanja, izbegavajte takve kisele napitke. Vino je zdravo, tako da možete ponekad popiti čašu ovog pića.

9. Kafa

Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina. Kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline.

10. Agrumi

Agrumi su kisele prirode. Dakle, izbegavajte agrume poput limuna, grejpa, mandarine i pomorandže. Ti plodovi mogu izazvati simptome kiseline ili ih pogoršati.

Komentari
Loading...