Generic filters
Exact matches only

Glavne čakre

0

Glavne čakre su:

Mixed Bag
Mixed Bag

 

1. Osnovna čakra – Muladhara, nalazi se u tački između anusa i genitalija (Perineum). Povezana je s bazičnom životnom energijom i adrenalinom. Kontroliše važne životne reakcije.
Boja: Crvena
Delovi tela: Limfni sistem, skeletni sistem (zubi i kosti), prostata kod muškaraca, bešika i sistem eliminacije, i donji ekstremiteti (noge – stopala, članci, itd.). Takođe i nos, pošto kao čulo mirisa spada u sredstvo opstanka.
Endokrina žlezda: Nadbubrežna žlezda
Čulo: Miris
Svest: Bezbednost, opstanak, poverenje, odnos prema novcu, kući, poslu.
Element: Zemlja

2. Splin čakra – Svadhisthana, nalazi se u nervom centru u predelu iznad polnih organa (ili ispod pupka). Povezana je sa zadovoljstvom i osećanjima.
Boja: Narandžasta
Delovi tela: Reproduktivni sistem, polni organi, slabinski splet živaca
Endokrina žlezda: Gonada
Čulo: Čulo ukusa, apetit
Svest: Ova čakra se vezuje za delove svesti koji se tiču hrane i seksa. Sposobnost da se imaju deca takođe je pridružena ovoj čakri.
Element: Voda

čakr

 

3. Solarni pleksus čakra – Manipura, nalazi se u nervnom centru iznad pupka – plexsus solaris. Kontroliše dotok energije u sve unutrašnje organe ispod dijafragme i povezana je sa gušteračom.
Boja: Žuta
Delovi tela: Delovi tela pridruženi ovoj čakri uključuju mišićni sistem, kožu kao sistem, solarni pleksus, debelo crevo, stomak, jetra i drugi organi i žlezde u regionu solarnog pleksusa.
Endokrina žlezda: Pankreas
Čulo: Čulo vida
Svest: Delovi svesti pridruženi ovoj čakri uključuju percepciju koja se tiče snage, kontrole, slobode, komotnosti koju su u mogućnosti da pruže sebi – lakoća postojanja. Mentalna aktivnost i mentalno telo su takođe pridruženi ovoj čakri.
Element: Vatra, Sunce.

4. Srčana čakra – Anahata, nalazi se u centru grudi. Povezana je sa srcem, grudima i plućima.
Boja: Smaragdno zelena
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.
Endokrina žlezda: Timus, kontroliše imuno sistem
Čulo: Čulo dodira. Grljenje je aktivnost srčane čakre. Kada neko grli, svestan je šta druga osoba oseća u sebi. Osetljivost kada smo dodirnuti pokazuje osetljivost srčane čakre.
Svest: Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, polubrat, polusestra, roditelji, deca. Teškoće sa disanjem ili plućima pokazuju napetost u srčanoj čakri.
Element: Vazduh

5. Grlena čakra- Visuddha, nalazi se u podnožju grla, u dnu vrata u blizini štitnjače. Povezana je s mišljenjem kao i s komunikacijom i govorom.
Boja: Nebesko plava
Delovi tela: Ova čakra kontroliše grlo i vrat, ruke i šake. Vezuje se za ručni ili vratni pleksus.
Čulo: Čulo sluha
Endokrina žlezda: Tiroidna žlezda
Svest: Aspekti izražavanja i prihvatanja. Metafizički, ova čakra je povezana sa stvaralaštvom, stvaranjem, izražavajući u fizičkom svetu ispunjenje cilja.
Element: Etar, kao prelazak između fizičkog i duhovnog sveta. Na fizičkom nivou odgovara dubokom svemiru kao najsuptilniji fizički element.

6. Čeona čakra -Ajna (u sred čela), poznatija pod nazivom treće oko, nalazi se u središtu čela. Povezana je s glavom, očima i uopšteno sa percepcijom.
Boja: Indigo, ponoćno plava
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za čelo i slepoočnice, za karotidni pleksus.
Endokrina žlezda: Hipofiza
Čulo: Ekstra čulno opažanje, svi unutrašnji osećaji korespondiraju sa spoljašnjim i zajedno razmatraju duhovnu komunikaciju. Ovo uključuje na primer vidovitost (unutrašnje čulo vizije).
Svest: Ova čakra se vezuje za duboki unutrašnji nivo bića koji nazivamo Duh. To je mesto gde su nađene naše istinske motivacije, nivo svesti koji upravlja našim akcijama, u stvari našim životima.
Element: Unutrašnji zvuk na koji ne utiču čak ni spoljni događaji. Takođe, srećemo ga u Istočnoj tradiciji kao neophodan preduslov za dalji spiritualni razvoj.

7. Krunska čakra- Sahasrara, nalazi se na vrhu glave. Ne deluje samostalno već zavisi od ispravnog delovanja drugih čakri kako bi uopšte dobila mogućnost razvoja. Sahasrara je prvobitno ishodište vremena, prostora, energije, mase i materije.
Boja: Bela, Ljubičasta
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za vrh glave, mozak i ceo nervni sistem
Endokrina žlezda: Pinealna žlezda
Čulo: Čulo empatije (uživljavanja), jedinstvo, doživljavanje tuđeg iskustva kao svog
Svest: Krunska čakra pokazuje naš odnos sa Ocem na Nebu. To reprezentuje našu vezu sa biološkim ocem, koja postaje model za naš odnos sa autoritetom i kao krajnji cilj, sa Bogom. To je nivo duše. Kada neko oseća doživljaj odvojenosti od oca, tada zatvara krunsku čakru, doživljava osećaj izolacije i usamljenosti, kao da je u školjci i ima teškoće u kontaktu sa onima oko sebe.
Element: Unutrašnja, Bela svetlost, koja je ono što neko doživljava u najdubljem delu svesti svog bića, kao cilj žive svesti sa inteligencijom

 

Ostalim se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...