Glaukom- Simptomi i lečenje

Na samom početku bolest nema nikakve simptome. Međutim, kako bolest napreduje, osoba obolela od glaukoma počinje da zapaža da joj se sužava vidno polje. Dakle, objekte koji se nalaze ispred nje vidi oštro, ali objekte sa strane ne zapaža.

op

Ako glaukom ostane nelečen, osobe ne primećuju objekte koji se nalaze sa strane vidnog polja. Dakle, oni gube periferni vid. Ponekad se čini da gledaju kroz tunel. S vremenom počinje slabiti primećivanje objekata ravno ispred sve dok vid potpuno ne oslabi. Glaukom se može raviti na jednom ili na oba oka.

Kako se glaukom može otkriti?

Pretrage koje se primenjuju kako bi se glaukom dijagnostifikovao uključuju pregled vidnog polja u kojem se nalaze oštećenja najčešće smeštena nazalno i prema horizontalnom meridijanu. Potom pregled biomikroskopom (procepnom svetiljkom), zatim pregled oftalmoskopom te merenje očnog pritiska. U novije vreme koristi se i OCT pregled kojim se meri debljina nervnih niti oko glave vidnog živca.

Glavni princip lečenja glaukoma je u snižavanju očnog pritiska. Lečenje može biti konzervativno (dakle lekovima), ili hirurški. Lekovi se koriste u obliku kapljica za oko koje se primenjuju jednom do dva puta dnevno.

Ukoliko tim putem nije moguće normalizovati očni pritisak, primenjuju se hirurške metode. Od hirurških metoda primenjuje se argon laserska trabekuloplastika kod glaukoma otvorenog ugla.

Primenjuju se i filtracijska operacija glaukoma gde se u lokalnoj anesteziji napravi ubodni otvor na rožnjači sa zarezivanjem šarenice čime se omogućuje protok očne vodice iz prednje sobice u subkonjuktivalni prostor. Mogu se koristiti i implantanti koji omogućuju sniženje očnog pritiska odvođenjem očne vodice iz prednje sobice do rezervoara koji se postavlja u blizinu ekvatora očne jabučice.

Srodni članci:

Komentari
Loading...