Generic filters
Exact matches only

Gestacijski herpes

TEMA “NAMENJENO BUDUĆIM MAMAMA“

gestacijski herpes 4

Zašto nastaje gestacijski herpes (pemfigoid)?
Gestacijski herpes dobio je ovaj naziv zato što se predpostavljalo da je uzročnik herpes virus. Do danas, međutim, nije identifikovan infektivni uzročnik ovog fenomena koji se javlja kod nekih žena tokom trudnoće. Reč je o autoimunom procesu.

Kada se javlja?
Ovo oboljenje kože se javlja tokom drugog, ili trećeg tromesečja trudnoće, ali često i odmah na početku trudnoće, ili posle porođaja. U retkim slučajevima promene na koži traju i više meseci ili godina posle porođaja.

Koliko je čest i koliko je opasan?
Reč je o relativno retkoj bolesti. Smatralo se da je povezana sa većom stopom mortaliteta ploda, ali danas se smatra da rizik po smrt ploda ne postoji, već da ove bebe eventualno mogu da budu sitnije na rođenju.

Kako se bolest ispoljava?
kožne promene se jave najpre na koži trbuha, a zatim se prošire na ostatak tela
jave se plikovi ispunjeni bistrom tečnočću (manji – vezikule i veći – bule) koje kasniej mogu da budu ispunjene gnojavim sadržajem (pustule)
ova bolest praćena je intenzivnim svrabom, a ponekad i bolom

Kako se postavlja dijagnoza gestacijskog herpesa (pemfigoida)?
Na osnovu karakterističnog izgleda promena može se reći da je reč o gestacijskom pemfigoidu, ali definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu biopsije kožnih promena i imunofluorescentne analize.

Kako se leči gestacijski herpes?
Primenjuju se kortikosteroida lokalno ili sistemski.

Da li se bolest ponavlja?
Na žalost, veoma je česta pojava recidiva kod ove bolesti.

Potreban je oprez kod sledećih trudnoća, kao i kod eventualne upotrebe oralnih konraceptiva koji takođe mogu da pokrenu ovu bolest.

Mnogi su pročitali i ove članke:

 

Pedijatar.rs

Komentari
Loading...