GAZIRANA bezalkoholna pića utiče na rad mozga

0

 GAZIRANA bezalkoholna pića, naročito ona sa mehurićima, nalaze se na „crnoj listi“ svih zagovornika zdrave ishrane.

Ipak, jedna studija je pokazala da pre donošenja važnih odluka u životu treba da „trgnete“ neki sok ili gazirano piće puno šećera, da bi vam se glava razbistrila, jer šećer pozitivno utiče na rad mozga.

 

Zaposleni koji žele da sa šefovima pregovaraju o povećanju plate prethodno treba da popiju sok ili gazirano piće sa šećerom, poručuju američki naučnici.

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Južne Dakote pokazala je da blago povišen šećer u krvi doprinosi donošenju smirenih i mudrih odluka, dok nedostatak glukoze vodi do impulsivnih poteza.

U anketi, u kojoj je učestvovalo 65 studenata, naučnici su postavili seriju pitanja sa ciljem da učesnici izaberu da li će izvesnu svotu novca da dobiju sutra, ili da se odluče za veću sumu, ali nešto kasnije.
Na polovinu pitanja učesnici su odgovarali praznog stomaka, a na drugu polovinu nakon što su popili gazirano piće sa šećerom ili zaslađivačem.

„Deset minuta nakon što su popili piće sa šećerom, učesnici su se radije odlučivali za veću sumu koju će kasnije dobiti”, kaže Sjao-Tjan Vang, jedan od psihologa koji su sproveli studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Psychological Science”.

To je kao pri jelu: ako imamo povećanu količinu šećera u krvi, možemo duže da čekamo do sledećeg obroka”, objasnio je naučnik.

„Studiju smo sproveli kako bismo saznali da li količina šećera u krvi reguliše ne samo navike u ishrani, već i donošenje odluka. Drugim rečima, da li možemo duže da čekamo kako bismo dobili više novca ako je količina šećera veća. Otkrili smo da je odgovor da”, precizirao je Sjao-Tjan Vang, koji je rukovodio istraživanjem zajedno sa psihologom Robertom Dvorakom.

Učesnici istraživanja koji su popili piće sa zaslađivačem reagovali su impulsivno i birali manju svotu novca u kraćem vremenskom periodu.

„Pića sa oznakom ‘lajt’ telu šalju poruku da je u ‘energetskoj krizi’. Reagujući, telo pokušava da odmah dođe do nečega što je dostupno. Dakle, ‘lajt’ pića podstiču impulsivnost”, zaključio je američki naučnik.

Slatki Ukus Otrova! Penušava bezalkoholna pića, kola-pića s dodatkom kofeina i energetska pića sadrze razne štetne sastojke s neželjenim nuspojavama, i ljude bi trebalo odvraćati od njihove upotrebe. Daleko smo odmaknuli od 1798. godine kada je nastao naziv ‘soda-voda’.

U stvari, trebao je proći gotovo još celi vek da Charles Aderton iz Waca u Teksasu 1885. izumi bezalkoholno piće Dr. Pepper.

Međutim, danas smo bombarovani širokim rasponom gaziranih pića koja se uspešno izbacuju na globalno tržište.

Ta pića po mnogo čemu preuzimaju mesto tradicionalnih prehrambenih proizvoda, uzrokujuci tako veliku zdravstvenu krizu. Ali, krenimo od početka.
Pregled zdravstvenih posledica gaziranih pića mora započeti s objašnjenjem šta su to gazirana pića.

Gazirana pića, poznata još i kao penušava bezalkoholna pića ili sode, pića su koja sadrže otopljeni ugljen-dioksid.

Proces otapanja ugljen-dioksida u vodi, zvan gaziranje, piću dodaje ‘mehuriće’.

Potrošači gaziranih pića obično peckanje povezuju s mehurićima prisutnim u piću, koji izlaze iz pića ili se javljaju kao emulzija na vrhu boce ili limenke kod otvaranja, dok se smanjuje pritisak prisutnog ugljen-dioksida. Međutim, suprotno popularnom verovanju, peckav okus većine gaziranih pića posledica je otopljene ugljične kiseline i nije izazvan prisutnošću mehurića. U to se možete uveriti ako pokušate piti gazirano piće u barokomori pod istim pritiskom pod kojim je i piće. Ukus će biti skoro jednak, ali mehurića uopšte neće biti. Toliko o njihovom okusu. A šta je s njihovim sastavom, osim otopljenog ugljen-dioksida?

Članak pod naslovom ‘Prave opasnosti od gaziranih pića za vas i vašu decu’ dr. Josepha Mercole i Rachael Droege kaže da jedna limenka gaziranog pića sadrzi oko 10 kašikicaa šećera, 150 kalorija i 30-55 mg kofeina, i prepuna je veštačkih prehrambenih boja i sulfita.

Foto Pixabay
Komentari
Loading...