Fizički i seksualni razvoj u prvoj fazi puberteta

Između 9. i 12. godine vaše dete će ući u prvu fazu puberteta. Obično su prve promene najpre fizički vidljive; devojčice će postepeno poprimati ženstveniji, a dečaci muževniji oblik tela. Ulazak u pubertet je jako individualna stvar, i razlikuje se od deteta do deteta. Neka deca počinju da se razvijaju ranije a neka kasnije.

tinioldalak-e1339758729624

Devojčice:

Oko 10. i 11. godine (nekada i ranije) devojčicama će početi da se primećuju grudi, dok će njihovi kukovi poprimati zaobljeniji oblik. Od svih pubertetskih promena početak menstruacije varira najviše, od devojčice do devojčice. Pojava menstruacije između 8. i 14. godine se danas smatra normalnom. Međutim, ukoliko na vašoj ćerki primetite bilo kakave pubertetske promene pre 8. godine obavezno je odvedite kod lekara.

Devojčica koja se jako rano suoči sa prvom menstruacijom nije emotivno spremna da je rado prihvati, pogotovo ako je ona prva u razredu koja kroz to prolazi. Poštujte intimnost vašeg deteta i nemojte odmah saopštavati ovakvu vest razrednoj ili drugim majkama. Ženama je menstruacija najnormalnija pojava i mogu lako da objave ovakve vesti celom razredu. Najbolje je da ispoštujete pravo vaše ćerke da sama odluči kome želi da saopšti svoje intimne vesti.

Kako je početak menstruacije prvi korak ka odrastanju, važno je da devojčica stekne pozitivnu sliku o životu jedne odrasle žene. Takođe, pokažite joj da ste srećni zbog njenog odrastanja kako ga se ona ne bi plašila.

22

Dečaci:

Dečaci, po pravilu, sporije sazrevaju i kasnije ulaze u pubertet. Fizičko i seksualno sazrevanje kod njih najčešće počinje oko 12-te godine. Međutim, ukoliko su u prvu fazu puberteta ušli malo ranije, do 12-te će već početi da masturbiraju i da imaju „mokre snove“. Što se tiče anatomije prvo počinju da se uvećavaju testisi i skrotum, dok penis počinje da se uvećava tek posle 13. godine.

Po pravilu je najprirodnije da sve razgovore o pubertetu sa dečakom obavlja tata. Koliko god tata želeo da glumi muškarčinu, ovo može biti jako neprijatna tema. Možete pokušati da nađete dobro ilustrovanu knjigu koja će vašem sinu slikovito pokazati šta ga čeka. Na ovaj način ćete imati povod za razgovor i možda bolje odgovore na neka pitanja. I naravno, nikada nije rano za prenošenje porodičnih vrednosti kao što su poštovanje prema devojčicama i zaštita istih.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...