Fizička aktivnost produžava život

Ljudi koji bez obzira na godine i starost, ostaju bar umereno aktivni imaju izglede da duže požive od onih koji su „izašli iz forme”, pokazuje istraživanje novozelandskog tima sa Univerziteta Otago.

fiz

Budući da je skorašnja fizička aktivnost ta koja pruža zaštitu, važno je održavati je redovno, tokom čitavog života” naglašava dr Mandić.
Na uzorku od gotovo 4.000 odraslih osoba, novozelandski stručnjaci, na čelu sa dr Sandrom Mandić, su utvrdili da su 20 odsto onih koji su najmanje fizički spremni pod dvostruko većim rizikom od smrti u narednih devet godina, od istog procenta ispitanika koji su u prvoj narednoj grupi po nivou fizičke spremnosti.

U ovom istraživanju su uzeti u obzir i faktori kao što su: gojaznost, povišen pritisak i dijabetes. „Naši nalazi ukazuju da sedeći način života, pre nego razlike u kardiovaskularnim rizičnim faktorima ili godištu, predstavlja objašnjenje za dvostruko veću smrtnost među fizički najneaktivnijim pojedincima u odnosu na one koji su samo nešto više aktivini od njih”, konstatuje dr Mandić.

Ona naglašava da čak dve trećine najmanje aktivnih ispitanika nije ispunjavalo ni preporučeni minimum fizičke aktivnosti od najmanje 30 minuta umerene aktivnosti (na primer brzog hodanja) bar pet puta nedeljno.
U studiji su učestvovale 4.384 osobe, srednjih godina ili starije, čija je fizička spremnost testirana hodanjem na pokretnoj traci između 1986. i 2006. godine. Svi oni su potom praćeni po devet godina u proseku.

Kada su ove osobe podeljene u pet grupa po nivou fizičke spremnosti, ispostavilo se da je četvrtina njih iz grupe koja je bila najmanje „fit”, umrla tokom trajanja istraživanja, dok je u grupi odmah do njih po fizičkoj spremnosti u tom periodu umrlo 13 odsto ispitanika. Istovremeno je među fizički najspremnijima tokom istraživanja umrlo samo šest odsto ispitanika.
Interesantno je da su među ispitanicima iz svih grupa registrovane male razlike u fizičkoj aktivnosti tokom većeg dela njihovog života. Razlike su, međutim, bile veće u poslednjim godinama pre početka istraživanja.

„Budući da je skorašnja fizička aktivnost ta koja pruža zaštitu, važno je održavati je redovno, tokom čitavog života” naglašava dr Mandić.
Ona, takođe, napominje da je važno da fizički aktivni budu svi – i oni koji pate od gojaznosti, visokog pritiska i holesterola, kao i oni koji su vitki i generalno u dobrom zdravstvenom stanju.

(Tanjug)

 

 

Komentari
Loading...