Fibromialgija- simptomi i lečenje

Kada je u pitanju fibromialgija simptomi i tipične manifestacije bolesti su vrlo teško uočljivi.

jj

Otežavajuća okolnost je i to što oni sliče simptomima nekih drugih oboljenja, te je dijagnostikovanje izuzetno otežano.

Fibromialgija se ispoljava bolom u određenim tačkama, najčešće u potiljku, vratu, mišićima ramena, gornjem i donjem delu leđa. Bolovi se javljaju i u grudnom košu, sedalnoj regiji, oko laktova, na unutrašnoj strani kolena. Broj kritičnih mesta varira, ponekad ih je preko trideset, a osnovne simptome prate malaksalost, glavobolja, razdražljivost i anksioznost. Neretko se javlja poremećaj sna, povremeno lupanje srca i otežano disanje, ponekad i ukočenost udova.

Od fibromialgije u 80 odsto slučajeva pate žene, i puno je češća je u menopauzi. Što je posebno zanimljivo, mnogi oboleli imaju dijagnostikovanu depresiju. Upravo su psihičke smetnje kojima su često skloni oboleli od fibromialgije razlog za to što bolest dugo nije bila ozbiljno shvaćena. Pogotovo zbog mnoštva subjektivnih tegoba, ali to se,srećom, promenilo zahvaljujući naučnim dokazima.

Tačan uzrok fibromialgije i dalje je nepoznat, ali istraživanja su potvrdila kako određeni faktori doprinose pojavi oboljenja. Pre svega to su stres i hormonalne promene. Okidač može biti i poremećaj lučenja određenih neurotransmitera. Dokazano je da mozak obolelih produkuje manje serotonina, hormona sreće. Sa druge strane povećana proizvodnja takozvane supstance P povezuje se sa sniženim pragom bola, poremećajem spavanja, depresijom i anksioznošću. Neki naučnici čak smatraju kako je glavni uzrok, a ne posledica oboljenja – upravo nesanica.

Lečenje

Efikasan lek koji tretira većinu tegoba izazvanih fibromialgijom još ne postoji. Zasad su to kombinacije medikamenata za ublažavanje bolova (paracetamol, ibuprofen) i antireumatskih preparata za lokalnu primenu. Prepisuju se i lekovi koji ublažavaju napetost mišića, sedativi koji obezbeduju kontinuiran san, po potrebi i antidepresivi i anksiolitici.

Fibromijalgija zahteva ozbiljan medicinski pristup i doslednost u primeni terapije. Nedavno je objavljeno kako su u toku klinička ispitivanja dva leka čijim bi se kombinovanjem sveobuhvatnije tretirao ovaj zdravstveni problem. Jedan od njih namenjen je za ublažavanje bola i ukočenosti, dok drugi poboljšava san i otklanja umor.

Akupunktura i akupresura delovaće na bolne tačke po telu pomoću iglica ili pritiska. Ove metoda nam ukazuju kako je svaka bolest poremećaj energetskog toka. U istočnjačkoj medicinii su odavno terapija izbora u lečenju bolnih stanja, pa i fibromialgije.

Masaža je obavezna. Masiranje podstiče cirkulaciju krvi i ishranu tkiva, smanjuje napetost mišića, čisti telo, oslobađa stresa i poboljšava raspoloženje. U terapiji fibromialgije najbolje su se pokazale šijacu i švedska masaža.

Joga, meditacija i taj-či, kako pokazuju istraživanja, mogu ublažiti bol i anksioznost. One će ujedno opustiti nerve i popraviti raspoloženje obolelih od ove bolesti. Kako se leči fibromialgija prirodnim putem

Ljuta papričica ublažava bolove .Ovo zdravo povrće veoma je važan deo tretmana protiv bolova u mišićima. Istraživanja pokazuju da se njegovo dejstvo bazira na smanjenju koncentracije supstance P, odgovorne za prenos signala bola. Ljuta papričica je, takođe, bogata salicilatima, prirodnim analgeticima poznatim pod nazivom aspirin. Primenjuje se u obliku melema, ulja i kreme. One se nanose na kožu i podstiču cirkulaciju, greju telo, te stimulišu rad srca i pluća.

Preparate s kapsaicinom možete nabaviti u apoteci, ali probajte ih i sami napraviti

Recept za kremu protiv bolova

Sipajte u šerpu 1/2 šolje maslinovog ulja i 2 kašike aleve paprike te zagrevajte do ključanja. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite neka odstoji 20 minuta, a nakon toga procedite. Istopite pčelinji vosak na blagoj temperaturi i dodajte ulje. Mešajte sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Smesu potom prespite u staklenu teglicu i ostavite neka se ohladi.

Moćni kantarion

Ova biljka, jedna od najzastupljenijih u tradicionalnoj terapiji u zemljama širom sveta, izuzetno je efikasna u Iečenju mnogih bolesti. Kada je u pitanju fibromialgija veoma je korisna zbog svog antireumatskog, antiupalnog, a naročito antidepresivnog dejstva. U tretmanu fiboromialgije najčešće se koristi lavandino ulje, mada je i čaj izuzetno lekovit. Kašičicu osušenih cvetova i listova kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode pa ostavite nek odstoji desetak minuta. Procedite, zasladite medom i popijte.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...