Febrilne konvulzije- Fras

Fras (febrilne konvulzije) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu. Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

beb

Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se fras desi kod nekog deteta u porodici, a do tada je najčešće brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu.

Kako izgleda dete koje ima fras?

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a neretko povrati, ako je prethodno jelo.

Da li je fras opasan za dete?

Fras kod velike većine dece NE OSTAVLJA POSLEDICE ako ne traje duže od 20 do 30 minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

Šta raditi kada se desi?

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom dete po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Roditelji koji su ovo proživeli, znaju šta treba da se radi, a potrebno je imati malo pribranosti i dati lek koji se zove Diazepam, i to u mikroklizmama (tubicama za rektalnu primenu).

  • Dete odmah staviti na bok – tako mu neće «zapasti» jezik, a ako povrati – neće doći do prodiranja povraćenog sadržaja u pluća.
  • Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu), uvući je detetu u guzu i istisnuti CEO sadržaj.
  • Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – STISNUTIH prstiju, da se lek ne bi «usisao» u tubu..
  • Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje.
  • Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra..

Da li se može ponovi ako ga je dete već imalo?

MOŽE.

Ova sklonost (osetljivost) mozga da burno reaguje na visoku temperaturu traje obično do pete godine života. Zato svaki sledeći skok temperature treba spremno dočekati, dobro naoružani lekovima za obaranje febrilnosti (antipiretici), a obavezno treba imati i spasonosni Diazepam – «tubice».

Kako ga sprečiti?

Najbolji način da se febrilne konvulzije spreče jeste da se ne dozvoli naglo povećanje telesne temperature. Agresivno obaranje povišene temperature (Paracetamolom i Ibuprofenom), uz tuširanje mlakom vodom – donosi pobedu nad temperaturom kod ogromne većine dece. Uz poštovanje doza, Paracetamol i Ibuprofen (Brufen) mogu da se naizmenično daju.

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao «prekidač» napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom.

Da nije epilepsija?

Febrilne konvulzije liče na epileptični napad, ali fras NIJE EPILEPSIJA, to su veoma različite bolesti. Iako se veliki broj epilepsija kod dece na vreme dijagnostikuje i lepo leči, febrilne konvulzije SAME PRESTAJU posle pete godine života. Zato ne treba poistovećivati ove bolesti.

Komentari
Loading...