Farmaceuti prodaju lekove za izmišljene bolesti

Reklamirati se može sve, pa i bolesti. Farmaceutske firme sve češće preuveličavaju opasnosti raznih stanja kako bi povećali prodaju lekova, upozoravaju naučnici sa konferencije o “trgovini bolestima” održane u Australiji.

apo

Mali problemi poput dečje razdražljivosti prikazuju se kao ozbiljna bolest, a neprijatne propratne pojave lekova potiskuju se u drugi plan, smatraju naučnici. Na udaru se našla i američka kampanja koja je pokušala uveriti javnost da više od 43 posto žena pati od polne disfunkcije za koju je, gle čuda, nedavno izmišljen lek. Usput, već postoji i lek protiv preuranjenog orgazma kod žena, iako još treba pronaći pacijentkinju koja pati od te “bolesti”. Na apotekama i njihovoj etici je da razlikuju besmislenu patnju koju treba umanjiti dostupnim metodama.

Na primer, davati lekove ožalošćenima pre sahrane je kontraproduktivno. Lekovi pomažu kod fizioloških poremećaja, ali kod psiholoških samo fiksiraju problem, kao kad se protiv stresa borite uzimanjem sredstava za smirenje. U nekim zemljama farmaceutska  industrija je sa svojim kampanjama uspela prodreti čak i u škole. Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću dijagnostifikuje se sve češće jer hiperaktivnu decu lekarima upućuju učitelji kojima je katkad jednostavno teško izaći na kraj s nemirnim učenicima koji ometaju časove. Ali da li su ta deca zaista bolesna?

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...