Faktori rizika za nastanak raka gušterače

Rak gušterače je jako redak, ali najčešće smrtonosan. Uglavnom se jako brzo širi, a simptomi su gotovo neprimetni u ranoj fazi. Najčešće se dijagnostifikuje tek u naprednom stadijumu, kada ga je jako teško izlečiti. Od svih vrsta karcinoma, rak gušterače je na četvrtom mestu kada je u pitanju smrt uzrokovana rakom.

gušter

Neki od prvih simptoma raka gušterače su:

  •  nagli dijabetes
  •   žute oči i žuta koža
  •   svrab kože, dlanova i stopala
  •   manjak apetita
  •   oslabljen osećaj ukusa
  •   bol na području abdomena
  •   bleda stolica neobičnog mirisa
  •   tamna i kruta stolica
  •   nagli i neobjašnjivi gubitak kilograma

Kako biste što ranije mogli otkriti rak gušterače, važno je da obratite pažnju na navedene simptome, naročito ako pripadate rizičnoj grupi.

Porodična anamneza

Rizik od nastanka raka gušterače je veći ako u porodičnoj anamnezi imate zabeležene slučajeve raka gušterače. Prema brojnim sprovedenim istraživanjima, rizik može biti i do 13 puta veći ako je neko u porodici patio od raka gušterače. Oni, čiji su članovi porodice patili od raka gušterače pre dobi od 50 godina, su izloženi najvećem riziku.

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od dijabetesa imaju za 2 puta veći rizik od nastanka raka gušterače. Nisu poznati tačni razlozi, ali se svim dijabetičarima preporučuje da redovno odlaze na preglede gušterače.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od nastanka brojnih vrsta raka, uključujući i rak gušterače. Istraživanja su pokazala da pušači imaju gotovo 3 puta veći rizik od nastanka raka gušterače. Što više cigareta popuše u danu, to je rizik veći. Dobra vest je da se nakon prestanka pušenja taj rizik značajno smanjuje već nakon 2 godine, a nakon 10 godina je jednak kao i kod nepušača.

Gojaznost i manjak fizičke aktivnosti

Indeks telesne mase viši od 30 značajno povećava rizik od nastanka raka gušterače. Jedno istraživanje je pokazalo da gojazne osobe imaju gotovo 2 puta veći rizik od nastanka raka gušterače, u odnosu na osobe sa zdravom telesnom težinom. Mlade gojazne osobe se izlažu još većem riziku od nastanka raka gušterače i prevremenoj smrti.

Pankreatitis

Pankreatitis ili hronična upala gušterače povećava rizik od nastanka raka gušterače. Upala ometa rad gušterače, povećava količinu slobodnih radikala, hemikalija i toksina koji nakon nekog vremena mogu uzrokovati nastanak kancerogenih ćelija.

Komentari
Loading...