Evo zbog čega ne treba piti iz iste plastične flaše više puta

Oni koji istu plastičnu bocu koriste više puta izlažu riziku svoje zdravlje.

 

522980_2015-07-19t212908z-2135349432-gf10000164391-rtrmadp-3-usa-weather_f
Reuters
Nemojte da dopunjavate plastične flaše
Naime, studije sprovedene na školskoj deci, koja su plastične flaše koristila i po mesec dana bez pranja, pokazale su da u takvim flašama ima toliko bakterija, da voda u njima više nije za piće.

Plastične flaše su obično napravljene za jednu upotrebu, plastika je slaba, a pogodna je i za stvaranje mnoštva bakterija, naročito na grlu flaše iz koje pijemo.

Istraživanje je pokazalo da ni pranje plastičnih flaša u mašini na visokoj temperaturi nije najbolje rešenje, jer su obično napravljene od slabije plastike i pucaju. A ni taj postupak ne bi ubio sve bakterije. Osim toga, visoke temperature u mašini za pranje posuđa, ali i visoke letnje temperature mogu dovesti do otpuštanja opasnih hemikalija sa zidova flašice u vodu.

Zato je najbolje da flašicu ne koristite više od nekoliko puta. Ukoliko želite da imate flašicu koju biste mogli da koristite redovno, stručnjaci kažu da su najbolje staklene flaše, ili one od nerđajućeg čelika. Ukoliko ipak želite plastičnu flašu, najbolje su one od polipropilena.

Za koju god da se odlučite, ne zaboravite da je bitno da vodite računa o higijeni.

Flašicu operite nakon upotrebe i obavezno sačekajte da se osuši pre nego što je sledeći put upotrebite.

 

vestionline

Komentari
Loading...