Evo zašto vam je kosa stalno masna

Do masne kose dolazi zbog nekoliko razloga, a među njima je pored genetike prisutna.

gf

Pored pojačanog lučenja sebuma zbog čega se kosa češće masti te uticaja hormona, razloge u masnim vlasima treba tražiti i u onome što radite svakodnevno ili ne radite. Prvo treba krenuti od životnih navika.

Nezdrav način života pored toga što dovodi do mnogih bolesti isto tako utiče i na lepotu svake osobe, zbog čega se ona kasnije ne oseća poželjno ni posebno. Stres i nepravilan način ishrane samo su jedan deo priče i neprijatelji zbog kojih niste zadovoljni izgledom svoje kose.

Da li ste znali da vruć vazduh kao i voda podstiču pojačano lučenje sebuma? Bilo bi dobro kada bi sledeći put dok perete kosu dobro razmislili kako ćete to uraditi. Masnu kosu nikako ne treba prati  vodom posebno  visoke temperature nego to treba raditi pod mlakom ili hladnom vodom. Ovako kosa ostaje jača i sprečava nakupljanje sebuma.

Iako se preporučuje korišćenje maski za kosu kako bi joj vratili sjaj i zdravlje, s druge strane nikako nije dobro preterivati jer tako postižete suprotan efekt. Učestalo korišćenje maski dovodi do iscrpljivanja vlasi, a to sigurno ne želite. Jednom u dve nedelje je dovoljno da svojoj kosi pružite samo najbolje.

Postoji još jedan razlog zbog kog je kosa masna. Idealnim se smatra pranje kose do dva puta nedeljno i to tako što ćete šampon nanositi dva puta. Količina bi trebala biti veličina oraha, a prvi put ćete šampon utrljati dok ćete drugi put lagano umasirati. Pazite da ste sve isprali.

Bilo bi dobro kada bi nakon pranja koristili prirodne proizvode, a češljali se s plastičnim četkama koje imaju zaobljene vrhove. Ukoliko ne želite imati masnu kosu izbegavajte metalne četke koje prenose masnoću po celom temenu. Neka vam kosa uvek bude lepa jer ipak je ona vaš zaštitni znak.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...