Evo zašto trebate jesti više ljubičasto voće i povrće

Korpa plavog, tamnocrvenog ili ljubičastog voća i povrća ne izgleda samo lepo, već pruža i velike zdravstvene koristi.

Plavi-patliđan-©-Dirk-De-Keyser-Dreamstime.com_

Najvažniji dobročinitelji u ljubičastoj hrani su antioksidansi, ‘čistači’ slobodnih radikala u našem organizmu. Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, krompir tamnije boje ima četiri puta više antioksidanasa od ostalih krompira. Drugim rečima, što je voće ili povrće tamnije to ima više antioksidanasa.

Šljive, kupus, patlidžan, kupine, crne ribizle, ljubičasti luk, grožđe – svo to voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonide, koji kontrolišu krvni pritisak i jačaju imunitet. Kožica crnog grožđa, na primer, ima pigment antocijan, koji jača imunitet, povoljno utiče na kardiovaskularni sistem te otežava rast ćelija nekih vrsta tumora. Kod brusnica, ljubičasti pigment povoljno deluje kod onih koji pate od infekcije urinarnog trakta.

Postoje naučni dokazi da ljubičasta hrana poboljšava zdravlje srca, vid i rad mozga. Nedavna istraživanja otkrivaju  da odrasli koji jedu ljubičasto i tamnoplavo voće i povrće imaju smanjeni rizik od visokog krvnog pritiska i lošeg holesterola, a takođe imanju manju verovatnost da budu gojazni.

Dakle, kako biste dobili što više koristi od ljubičastog voća i povrća, više ih uključite u dnevnu ishranu. I nemojte jesti samo patlidžane i bobice. Postoje i ljubičaste špargle, smokve, krompir – sve vredi isprobati!

Komentari
Loading...