Evo zašto trebate jesti kesten

Kesten je izuzetno hranljiv, sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, skoro sve skupine vitamina B.

dgg

Plodovi se koriste u ishrani na razne načine – kuvani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.

Listovi kestena se koriste kao čaj

Sadrže čak 95% tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji leči probleme disajnog sistema, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.

Med od kestena je takođe izuzetno hranljiv i lekovit

Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji itd.

Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi delovi drveta koji su lekoviti, te se koriste najčešće u lečenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te deluje diuretično i protivupalno, smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih obolenja.
Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvetovi se takođe koriste u izradi tinktura za lečenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa; a od pupova se rade poznate Bachove cvetne kapi koje pomažu kod učenja, koncentracije i sl.

Pečeni kesten protiv upale zglobova i išijasa !
Komentari
Loading...