Evo zašto treba da jedete pistacije

Orašasti plodovi poput badema, oraha, indijskih oraščića, zdrave su grickalice za kojima uvek trebate posegnuti umesto za čipsom ili smokijem. Oni su prepuni nezasićenih masti, omega 3-masnih kiselina, vlaknima, vitaminom E, biljnim sterolima…

pis

U skupinu takvih zdravih grickalica ulaze i pistacije, a sledi lista zdravstvenih pogodnosti zbog koje ćete ih odmah poželeti jesti!

1. Zdravlje srca

Pistacije dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava vrednost luteina.

2. Sprečava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistacije može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

3. Zdravija krv

Pistacije su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do ćelija.

4. Zdrav nervni sistem

Vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima uticaj i na nervni sistem. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju melina, izolacijske ovojnice oko nervnih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između nerava. Takođe pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prenos nervnih impulsa kroz nervni sistem.

5. Zdrave oči

Pistacija sadrži dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.

6. Jača imuni sistem

Vitamin B6 važan je i za imuni sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju belih krvnih ćelija koje štite organizam od infekcija.

7. Sjajna koža

Pistacije su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta ćelijske membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitamin E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

8. Dodatni proteini

U poređenju sa ostalim orašastim plodovima, pistacije sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistacijama su takođe najniži u odnosu na ostale orašaste plodove.

Komentari
Loading...