Generic filters
Exact matches only

Evo zašto su lanene semenke toliko zdrave

Lanene semenke su bogat izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline, te niacina.

Sadrže i brojne minerale – bakar, magnezijum, mangan, fosfor, selen, gvožđe , kalcijum i cink, što dovoljno govori o neverovatnom bogatstvu lekovitosti.

Posebno je važno istaknuti da je lan i odličan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se složenim biohemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline koje višestruko povoljno deluju na organizam, ublažavajući upale i bol vezanu za artritis, osteoporozu, migrenu.

Omega-3 masne kiseline takođe imaju uticaj na snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, a pojedine studije pokazuju da pozitivno može uticati i na dijabetes.

Lan se s pravom može svrstati u supernamirnice jer njegovo bogatstvo omega-3 masnim kiselinama nadmašuje i riblje ulje, a i odličan je antioksidans, stoga ne čudi da ima moć da popravi i žensku hormonalnu sliku.

Veruje se da dnevno uzimanje kašike sirovog, nerafinisanog lanenog ulja, dobijenog hladnim postupkom ceđenja, prelivenog preko pola šoljice nemasnog svežeg sira može spasiti život, stoga nema razloga ne dati mu šansu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...