Generic filters
Exact matches only

Evo ZAŠTO ni po VRUĆINAMA ne treba da PIJETE vodu DIREKTNO sa česme!

Da li ste ovo znali?

Jedno je sigurno, voda tokom leta mora da se pije u većim količinama nego inače. Ako ne zadovoljite potrebe svog organizma za vodom, on će odreagovati nizom negativnih reakcija. Spas od letnjih vrućina možete da potražite  i u česmovači i u flaširanim vodama.

bottle 2032980 960 720

KAKO NAJBOLJE PITI ČESMOVAČU?

– Vodu nikad ne treba piti direktno sa česme, najbolje je da ta voda prenoći u staklenoj posudi kako bi se izjednačila sa sobnom temperaturom i kako ne bi izazvala neželjene efekte, kaže nutricionista Milka Raičević.

Iako je prva asocijacija na spas od visokih temperatura  hladna voda, to prvo rešenje za kojim posegnemo nije najzdravije.

– Kad uzmemo hladnu vodu, to nam prija u datom trenutku, ali se onda vraća kao bumerang i zbog takve vode se preznojimo, objašnjava nutricionista.

 

Voda

voda
Foto: Profimedia

 

Hladna voda negativno utiče na rad želuca i crevnu peristaltiku, pa može da izazove grčenje i bolove u stomaku. Nije dobro piti ni toplu voda, jer ona ne prija kardiovaskularnom sistemu.

Na taj način svi oni biohemijski procesi koje treba da se pokrenu unosom vode, ne odvijaju se na pravi način.

Osim što odlaganje vode pozitivno deluje na njenu temperaturu, ono je čisti i od hlora.

Česmovača naravno mora da bude kontrolisana i da na njoj stoji etiketa one ispravne vode. Njena mana je nedostatak minerala. Ona nam pruža hidrataciju, a minerale tražimo u flaširanim vodama.

Zato je kombinacija česmovače i mineralne vode najbolja.

KAKO BIRAMO NAJBOLJU FLAŠIRANU VODU?  

– Pre nego što odaberemo flaširanu vodu, moramo da pročitamo njenu etiketu i da izabremo onu najbolju za naše zdravstveno stanje. Ljudi sa oboljenjima štitaste žlezde, treba da piju vodu bogatu jodom. Sa druge strane, osobe koje muči hipertenzija, ne treba da uzimaju vodu sa visokim procentom soli. Ako znamo da nam neodstaje magnezijum, popićemo vodu sa voim mineralom, ističe nutricionista.

 

flaša sa vodom

Foto: Profimedia

 

A i flaširana voda je najzdravija kad je njena temperatura odgovara onoj sobnoj. Ipak, nekad prilike nalože da jedina raspoloživa voda ona hladna. Ona može da se popije, ali morate da budete spremni na pomenute neprijatnosti.

A kad popijete flašicu ove vode, bacite je.

– Ukoliko jednu plastičnu flašu koristite više puta, možete da izazovete razne negativne hemijske reakcije, kaže nutricionista.

FLAŠIRANA VODA I NAJMLAĐI? TRUDNICE, DOJENJE I VODA?

–  Deca smeju da piju flaširanu vodu, i to on prilagođenju njima. Uvek kad dete krene napolje da se igra, treba da ponese flašicu vode, kaže Milka.

Prema njenim rečima, posebnu pažnju na unos vode treba da obrate trudnice, odnosno da obrate pažnju da izbace onoliko vode koliko unose.

Dojilje takođe treba da unose veće količine vode.

 

Čaše sa vodom

Foto: Profimedia

 

TELO REAGUJE NA NEDOSTATAK VODE

Količine vode treba da se usklade prema zdravstvenom stanju i ukusima. A šta se dešava kad se ne unosi dovoljno vode.

– Javlja se glavobolja, suvoća usana, mučnina, vrtoglavica, vidimo duplo, objašnjava.

Vodu jedino ne pijemo dok jedemo. A kad je pijemo, uzimamo je gutljaj po gutljaj.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Autor: SD Foto: Profimedia

Komentari
Loading...