Evo zašto je mladi luk tako dobar za zdravlje

Osim što je ukusan i nezamenljiv u puno jela, mladi luk važan je za zdravlje organizma. Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto. To znači da ima manje ugljenihidrata pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako ga volite samog.

luk

Takođe bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga jedemo kuvanog, osetit ćemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu.

Odličan je za zdravlje srca jer sprečava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, te čuva od začepljenja krvnih sudova i tromboze.

Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglihemijskom delovanju.

Kako ga čistiti

Mladi luk zapravo je samo luk koji se bere pre odrasle dobi. Da biste ga lakše očistili, operite luk tekućom vodom da biste odstranili prljavštinu, a zatim odsecite vrh s korenom. Nemojte seći previsoko jer je beli deo luka najukusniji. Secite ga na tanke kolutiće ako želite da se dobro pomeša s ostalom hranom, a ako volite da se posebno oseti, na primer u salati, isecite šire kolutiće. Za miks s povrćem i pripremu kineske hrane secite ga uzdužno jer će se lepo uklopiti s rezanom šargarepom i ostalim namirnicama.

Posadite ga kod kuće

Možete ga zasaditi kod kuće čak i na balkonu. Ta vrsta luka niče najbrže od svih sorti, a budući da je blagog ukusa, ponekad ga vole i deca. Neće zauzeti puno mesta u povrtnjaku, a takođe mu je potrebno puno sunca i vlage.

 

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...