Generic filters
Exact matches only

Evo zašto je CINK bitan za vaše zdravlje! VIDEO

Cink pomaže obnavljanju i razvoju ćelija na mikro nivou.

Bitan je za pravilnu proizvodnju ćelija i njihov DNK. Utiče na plodnost, više kod muškaraca nego kod žena.

Takođe, cink u hrani nam je bitan, jer on brani organizam od prehlada i virusa, stoga je bitan za imuni sistem. Zbog toga ga mnogi smatraju snažnim antioksidansom.

Ova tvrdnja je prilično tačna. Naime, on sprečava stvaranje slobodnih radikala u telu, važan je faktor u produkciji antitela čime brani vaš organizam.

Pored toga ima važnu ulogu u zaceljivanju rana jer pomaže kod proizvodnje limfocita. On se nalazi u različitim enzimima i bitan je u razlaganju ugljenih hidrata. Za šta je dobar ovaj mineral? Cink se u organizmu u najvećim količinama nalazi u mozgu, kostima, bubrezima, mišićima, jetri, belim krvnim zrncima i očima.

Ipak, njegova najveća koncentracija je definitivno u prostati. Muškarci koji ne unose dovoljno cinka mogu imati problema sa plodnošću. Razlog tome je taj što on utiče na stvaranje testosterona i spermatozoida u testisima. Zato se često cinkom tretira neplodnost.

Fundamentalan je za sintezu DNK i RNK, razvoj i deobu ćelija.

Ova informacija je bitna naročito za trudnice i dojilje. Cink u ishrani trudnica je naročito važan.

Naime, ukoliko ga ne unose dovoljno, to može negativno uticati na razvoj ploda i prouzrokovati genetske poremećaje.

Deca sa deficitom cinka mogu biti patuljastog rasta, ili imati razne mentalne poremećaje, kao i kasno polno sazrevanje.

Ovaj dragoceni mineral utiče na održanje imunog sistema.

Ukoliko ga unosite dovoljno, bilo suplementima ili hranom, sigurno nećete imati problema sa prehladama. Suplementi cinka će vam pomoći u oporavljanju imuniteta od bolesti kada ste već prehlađeni. Problemi sa kožom, njena suvoća ili akne mogu mogu značiti biti pokazatelji za nedostatak cinka.

Iako ovog minerala nema konkretno u koži, on ipak kontroliše i utiče na nivo hormona u organizmu. A hormoni deluju na stvaranje ovog neprijatnog i estetskog problema. Povećajte cink u hrani i nakon nekog vremena ćete primetiti kako vam koža postaje meka, glatka i zdrava.

cink
FreePik

Glavni simptomi nedostatka cinka su:

  • problemi sa plodnošću kod muškaraca
  • akne
  • slab imunitet (česte prehlade i infekcije)

Takođe, ako primetite da ste: hronično umorni, imate probleme sa čulima ukusa i mirisa, noćno slepilo i oni mogu biti pokazatelji manjka cinka.

Ovim simptomima se pridružuju loš apetit, koji ukoliko se ne leči može prozurokovati i anoreksiju.

Nedostatak cinka može dovesti do opadanja kose (alopecija), peruti, pojave belih fleka na noktima, kao i njihovog nepravilnog rasta. Oni su lomljivi, tanki i hrapavi na dodir.

Neredovna mensutruacija, anemija, vrtoglavica, zaboravnost pa čak i depresija su, takođe, znaci nedostatka ovog minerala u organizmu. Već smo spomenuli da ovaj mineral utiče na rad hormona. Osobe koje imaju hipocinkemiju često menjaju raspoloženja baš zbog njihovog nepravilnog rada. Raspoloženje varira, može završiti u jednoj ili drugoj krajnosti: neki postaju hiperaktivni, dok su drugi depresivni.

Kako nadoknaditi cink u organizmu prirodnim putem?

Ovaj važan mineral se najbolje nadoknađuje u raznovrsnoj hrani. Kombinujte biljnu i mesnu ishranu, svaki obrok neka bude balansiran.

Nemojte preterivati sa mesnim proizvodima, iako su dobar izvor cinka, oni su i bogati i holesterolom.

Zato pažljivo mešajte namirnice, ni u čemu nemojte preterivati.

Zdrav obrok se bazira na namirnicama biljnog porekla, dok meso i mlečni proizvodi zauzimaju manji procenat.

Često morate menjati šta vam se nalazi na tanjiru.

Ako se zadržite na nekoliko različitih jela, nekih vitamina i minerala ćete imati previše, a nekih premalo.

 

Foto Freepik
Komentari
Loading...