Evo zašto je badem toliko zdrav

Badem je zaista veoma lekovita namirnica.

bademi featured cinija

U nastavku teksta navodimo kakve nam zdravstene koristi pruža.

Reguliše nivo holesterola u krvi

Redovna upotreba badema u ishrani smanjuje nivo lošeg holesterola a podiže nivo dobrog holesterola u krvi.

Hrani mozak

Badem je veoma korisna hrana za mozak. Pomaže u razvoju moždanih ćelija, podiže nivo intelekta što je svakako veoma važno za sve starosne dobi a naročito za decu u razvoju. Zato je dobro davati deci po 2-3 badema u jutarnjim satima. Mogu se prethodno i potopiti u vodu da bi omekšali i da bi im se lakše uklonila ljuska koja kod neke dece može izazvati alergijsku reakciju.

Povoljno utiče na srce

Prisustvo magnezijuma u bademima umanjuje mogućnost nastanka srčanog udara. Mineral kalijum povoljno utiče na regulaciju srčanog ritma. Folna kiselina pomaže da se smanji nivo masnih naslaga u arterijama, što je bitno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Reguliše krvni pritisak

Kalijum takodje, povoljno utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Sprečava nastanak dijabetesa tipa 2

Svakodnevna konzumacija badema utiče na smanjenje porasta šećera u krvi nakon obroka jer podstiče osetljivost organizma na insulin (hormon koji reguliše nivo glukoze u organizmu). Iz istog razloga, upotreba badema kod osoba koje već boluju od dijabetesa može u odredjenoj meri smanjiti potrebe za veštačkim insulinom.

Neguje kožu

Vitamin E deluje kao antioksidans pa usporava proces starenja kože. Pored toga, badem sadrži materije koje čine da koža bude mekša, nežnija i da ima lepši ten.

Koristan za mršavljenje

Konzumiranje i male količine badema brzo razvija osećaj sitosti, uspešno zadovoljava apetit, pa je logično da umanjuje želju za prejedanjem. Zbog toga se ovi orašasti plodovi preporučuju osobama koje su na dijeti i žele da smršaju.

Podiže nivo energije

Zahvaljujući manganu, bakru i riboflavinu bademi podstiču proizvodnju energije u organizmu.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...