Evo zašto imate nadut i bolan stomak

Nadut i bolan stomak simptom je koji pogađa sve više ljudi, a posebno žene. Najčešće su takve neprijatnosti posledica loše ishrane koja iritira creva. Međutim, postoje slučajevi u kojima lekari ne mogu pronaći nikakav fizički uzrok koji dovodi do nadutosti stomaka i bolova koji prate takvo stanje.

nadut

U takvim slučajevima najčešće je reč o stresu. Uočeno je da nadutost stomaka kod ljudi koji nemaju fizičkih uzroka dolazi od psihičkog stanja. Tačnije, takve tegobe najčešće se javljaju usled emocionalne traume i stresa.

‘Postoji povezanost između mozga i stomaka. Jedan deo mozga u potpunosti je zadužen za taj deo čovekovog tela. Stomak ima svoj vlastiti neurološki sistem koji se često naziva drugi mozak i ako je čovek pod stresom ili ima drugih psihičkih problema, sve to može da se odraziti na stomak’, naveli su naučnici.

Svima onima koji imaju takvih problema naučnici predlažu da redovno rade vežbe opuštanja i meditacije te da praktikuju fizičke aktivnosti pošto će to pomoći u ublažavanju stresa.

Komentari
Loading...