Evo šta zubi govore o vašem zdravlju

Zdravo telo započinje dobrom higijenom. Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i redovni odlasci stomatologu vam mogu pomoći da sprečite nastanak bolesti usne šupljine i tako potpomoći zdravlju celokupnog organizma.

ogll

Nega usne šupljine je puno više od samo lepog osmeha. Stanje usne šupljine uveliko otkriva zdravstveno stanje vašeg tela. Donosimo vam znakove koji upućuju da sa zdravljem vašeg tela možda nešto nije u redu.

Krvarenje desni

Ako su desni upaljeni i krvare prilikom četkanja zuba, postoji velika verovatnoća da patite od nekog oblika bolesti desni, ali i od dijabetesa. Naime, istraživanja su pokazala da dijabetičari imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka bolesti desni, u odnosu na osobe koje ne pate od dijabetesa.

Bolesti desni su posledica bakterijske infekcije. Desni mogu biti pojačano osetljive na bakterije i mikroorganizme koji su prisutni u usnoj šupljini. Istraživanja su pokazala da pravilno održavanje higijene usne šupljine ne mora  značiti da će vaši desni biti otporni, ali definitivno može smanjiti rizik od nastanka raznih komplikacija i bolesti.

Pucanje zuba

Napuknuća zuba su neizostavan deo starenja, ali mogu biti znak refluksa želudačne kiseline. Kada patite od refluksa želudačne kiseline, kiselina iz želudca se počinje vraćati u jednjak, a vi imate simptome žgaravice.

Hronični refluks želudačne kiseline može oštetiti caklinu i zube općenito. Oni mogu postati slabiji i osetljiviji, zbog čega lakše dolazi do napuknuća. Refluks želudačne kiseline može uzrokovati brže propadanje i starenje zuba.

Hronične rane u ustima

Potpuno je normalno s vremena na vreme imati ranu u ustima, naročito ako imate naviku grickati usnu šupljinu. Ako te rane ne prolaze u roku od 2 nedelje, svakako biste trebali posetiti stomatologa. Verovatno nije u pitanju ništa opasno, ali u najozbiljnijem slučaju postoji mogućnost da se radi o raku usne šupljine.

Istraživanja su pokazala da svake godine širom sveta sve veći broj ljudi pati od raka usne šupljine, a najveći rizik imaju pušači. Najgore od svega jest činjenica da je stopa preživljavanja od raka usne šupljine poprilično niska. Upravo zbog toga je važno usnu šupljinu redovno pregledavati kako bi se rak mogao otkriti u najranijoj fazi.

Povlačenje zubnog mesa i klimavost zuba

Verovali ili ne, stomatolog može biti prvi stručnjak koji će prepoznati znakove osteoporoze. Povlačenje zubnog mesa, klimavost i ispadanje zuba su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja je jako uobičajena kod žena iznad dobi od 50 godina.

Osteoporozu može biti teško prepoznati jer ona u retkim slučajevima nastupa naglo. Simptomi su suptilni sve dok kosti ne postanu jako slabe i lomljive. Ali, stomatolog može primetiti prve simptome na zubima, a vi ćete tako na vreme moći početi poduzeti potrebne mere za prevenciju pogoršanja osteporoze.

Plak i upala zubnog mesa

Da li ste znali da je plak koji se nakuplja na zubima potpuno jednak onom koji može uzrokovati srčani ili moždani udar? Istraživanja su pokazala da je upala zubnog mesa jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti. Bakterije iz usne šupljine ulaze u krvotok, što može uzrokovati formaciju krvnih ugrušaka i zadebljanje arterija.

Stomatolog vam može pomoći rutinskim i redovnim pregledima. Na vreme će moći prepoznati infekcije i preporučiti vam korake pomoću kojih ćete izlečiti upale zubnog mesa i smanjiti nakupljanje zubnog plaka.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...