Generic filters
Exact matches only

Evo šta vam je sve bitno za jak i zdrav imunitet

Zdrav imunitet zavisi od balansirane kombinacije vitamina i minerala tokom dužeg perioda vremena, a pored toga i od dovoljne količine sna i treninga.

Osim nekoliko izuzetaka, najbolje bi bilo da uzimate vitamine i minerale kroz hranu, umesto putem raznih pilula i dodataka ishrani. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta kako da ojačate imunitet.

Vitamin A

Kada je u pitanju vitamin A, budite šarenoliki. Tačnije, birajte hranu koja je bogata bojama – šargarepa, slatki krompir, bundeva, lubenica i tikvice su sjajan izbor.

Telo ove karotenoide pretvara u vitamin A, a on ima efekat antioksidanta koji pomaže u jačanju imunog sistema i borbi protiv infekcija.

Vitamin B6

Ovaj vitamin je bitan za to kako vaš imuni sistem funkcioniše. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje bananu, pileće belo meso, tunu, pečeni krompir i leblebije.

Vitamin C

Verovatno ste upoznati sa vezom vitamina C i imunog sistema, ali da li ste znali da vitamin C ne morate uzimati samo iz citrusa? Zeleno povrće kao što su spanać, kelj, paprike, ali i jagode i papaja, odlični su izvori ovog vitamina.

U stvari, vitamin C se nalazi u brojnoj hrani i najverovatnije ni ne morate da uzimate suplemente, sem ukoliko vam doktor naloži da to učinite.

Vitamin D

Kao što smo već rekli, najbolje bi bilo da vitamine uzimate kroz hranu, ali to možda nije slučaj i sa vitaminom D. Možete povećati unos kroz masnu ribu (losos, tuna, sardina i skuša), ali i mleko, sok od pomorandže i žitarice.

Dosta ljudi ima problem sa apsorbovanjem vitamina D iz hrane, tako da ako imate nedostatak vitamina D, razgovarajte sa svojim doktorom i razmotrite opciju uzimanja suplemenata.

Folna kiselina

Folat je prirodna, a folna kiselina sintetička forma vitamina, koja se često dodaje hrani kako bi se pojačali zdravstveni benefiti. Kako biste dobili više folata, jedite pasulj i grašak u većoj meri, ali i zeleniš.

Možete uzimati folnu kiselinu i iz hleba, pasti, pirinča, kao i ostalih proizvoda koji sadrže cele semenke u proizvodima.

Vitamin E

Kao i vitamin C, ovaj vitamin može biit moćan antioksidant koji pomaže vašem telu da se izbori sa infekcijama. Lešnik, kikiriki, badem i semenke suncokreta, svi oni imaju visok nivo vitamina E.

Ali i spanać i brokoli, ukoliko želite unos da povećate kroz obroke, umesto kroz užinu i grickalice.

Gvožđe

Gvožđe, koje vam pomaže u tome da prenesete kiseonik do ćelija, dolazi u različitim oblicima. Ukoliko ste vegetarijanci i ne možete da jedete piletinu, ćuretinu i morske plodove, ne brinite, jer gvožđe možete unositi i kroz pasulj, brokoli i kelj.

Selen

Selen ima odlične efekte na imuni sistem, uključujući i potencijal da uspori prejake reakcije tela na agresivne oblike raka. Možete ga uzimati iz belog luka, brokolija, sardine, tune, brazilskog oraha i ječma.

Cink

Cink možete dobiti iz ostriga, kraba, nemasnog mesa i živine, pasulja, jogurta i leblebija. Cink, takođe, kontroliše zapaljenja u vašem telu.

Bitno je da znate i to da samo zato što je neka hrana bila zaleđena, ne mora da znači da je loša. Proizvođači hrane lede voće i povrće kada su najzreliji, tako da ne morate da brinete da će vaša hrana imati manju nutritivnu vrednost od sveže hrane.

Ono što je zaista potrebno da izbegavate, jeste hrana sa dodatim šećerima ili previše soli.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...