Evo šta treba da znate o unosu voća u organizam

Voće je prirodan izvor hranjivih materija i treba biti deo svakodnevne ishrane. Previše voća može biti štetno. Donosimo vam osnovne smernice prema kojima se trebate voditi kada je u pitanju unos voća.

voč

Pripazite na poreklo voća

Ako jedete voće koje nije uzgajano unutar njegove sezone, onda bi bilo najbolje da ga ni ne jedete. Ovo voće sadrži velik nivo pesticida, zbog čega definitivno želite ograničiti njegov unos. Radije konzumirajte smrznuto voće jer je zdravije od svežeg voća, koje nije uzgajano unutar sezone.

Voćni sokovi nisu voće

Voćni sok je bliže ispijanju samog šećera iz voća nego jedenju pravog, celovitog voća. Jedna porcija je 250 mililitara. Ispijanje voćnog soka vrlo lako može uzrokovati nagle promene u nivou šećera u krvi. Ako već pijete voćne sokove, pomešajte ih s vodom ili sokom od povrća koji ne sadrži šećere.

Pripazite na ugljenehidrate

Voće je odličan izvor ugljenihidrata koji brzo podižu nivo energije. Prekomeran unos ugljenihidrata može podstaći stvaranje masnog tkiva. Voće se računa kao izvor ugljenihidrata, stoga nemojte jesti druge izvore, kao što su pirinač ili hleb. Jedna porcija voća je otprilike veličine šake i u danu možete pojesti 3 porcije, ali u razmaku od najmanje 3 sata.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...