Evo šta samo 10 dana na moru donosi vašem organizmu

Letovanje doprinosi svim čulima. Ipak, osim dobrog odmora i provoda pročitajte koje su sve zdravstvene dobrobiti desetodnevnog boravka na moru…

letovanje

Niži krvni pritisak

Više medicinskih studija je pokazalo da UV zraci pojačavaju otpuštanje jedinjenja azot oksida iz kože što podstiče otpuštanje krvnih sudova izazivajući opadanje krvnog pritiska.

Bolji san

Samo to što ne provodite vreme ispred kompjutera ili televizora će pozitivno uticati na san. Da ne pominjemo boravak na moru, promenu klime i psihički odmor.

Lakše ćete disati

Jedan od glavnih razloga zašto je boravak na moru od velike važnosti za zdravlje jeste i to što je morski vazduh pun jona koji pospešuju asorpciju kiseonika, olakšavaju simptome astme i regulišu nivo hormona.

Veću plodnost

Sunčanje pojačava plodnost kod oba pola jer povećava nivoe vitamina D. Medicinski stručnjaci iz Austrije su pronašli da vitamin D povećava nivoe ženskih hormona progesterona i estrogena što reguliše ciklus i povećava šanse da ostanete u drugom stanju.

Više seksa

Nedavno sprovedeno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da učesnici najviše seksualnih odnosa imaju upravo u avgustu. Naučnici rezultate objašnjavaju činjenicom da sunce pojačava hormon sreće serotonin i dopamin i pojačava testosteron – i kod žena i kod muškaraca.

Komentari
Loading...