Generic filters
Exact matches only

Evo šta je uzrok depresivnih stanja

Depresija je složena bolest koja se istovremeno pojavljuje na dva područja, na psihičkom i biološkom .

ii

Psihički plan je specifičan jer se psihički faktori razlikuju od osobe do osobe, dok je na biološkom području depresija povezana s poremećajem nervnog sistema.

Današnji način života nosi sa sobom mnoge tegobe s kojima se mora suočavati skoro svaki drugi čovek. Ubrzani tempo uzrokovao je veliku količinu stresa, a koji je za sobom povukao i druge bolesti. U poslednje vreme zabeležen je porast osoba obolelih od depresije.

Kada dođe do depresije skoro svi lekari se usmeravaju na situaciju koja je uzrokovala ovu bolest. Depresija se može pojaviti zbog raznih stresnih situacija kao što je razvod, gubitak posla, menopauza i gubitak voljene osobe.

Ipak svi ovi događaju mogu i ne moraju dovesti do depresije. Ponekad se ona može javiti i zbog situacija koje nose pozitivan predznak kao što su putovanja, rođenje deteta ili napredovanje na poslu. Svim navedenim okolnostima je zajedničko da izazivaju velike promene u životu zbog čega može doći do destabilizacije.

Depresija se može ponekad javiti zbog nemogućnosti prilagođavanja određene osobe na novonastalu situaciju. Depresija se može pojaviti i bez da je pokrene određeni životni događaj. Psihološki faktori nisu ograničeni. Oni se mogu lečiti psihoterapijom.

Psihoterapija je glavni deo lečenja depresije, a sprovodi je stručnjak poput psihijatra ili psihoterapeuta. Važno je da svaka osoba tokom lečenja ima psihološku podršku, prvo tokom lečenja te u razdoblju koje sledi nakon lečenja.

Depresiju je važno izlečiti unatoč mišljenju kako ona ponekad može nestati sama od sebe. To je istina jer postoje slučajevi gde je depresija nestala nakon 8 meseci iako može trajati i do dve godine. Opasno je ovakvo stanje prepustiti slučaju kako ne bi došlo do hroničnog oblika depresije koju je kasnije puno teže izlečiti.

Važno je da depresiju prepoznate na vreme, a tu vam mogu pomoći simptomi kao što je gubitak na težini, problemi sa spavanjem te neobjašnjive reakcije i ispadi. Nastojte biti pozitivni prema sebi i prema drugima, a ako primetite nešto čudno nemojte čekati.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...