Evo šta će se desiti s vašim telom ako budete POSTILI ceo VELIKI POST

Počeo je Vaskršnji posti i mnogi koji žele da poste, imaju nedoumice, šta je u tim danima dozvoljeno jesti, a šta ne.

post na vodi

Kada se posti na vodi, kakva se hrana jede?

Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi. Posni nisu sir, jaja, alkohol, meso. To je mrsna hrana. U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede određenog dana. Svaki dan je označen, pa stoji „voda“, „ulje“ ili „mrs“. Ovo je objašnjenje koje će vam pomoći da vam bude jasnije šta jedete tih dan.

Nedelju dana pred Vaskršnji post traje beli mrs i tada se jede sva hrana osim mesa (može se jesti sir, mleko i jogurt).

Suhojedenje – jede se samo suv hleb i voda ili samo voće taj dan.

Ako postite ceo Vaskršnji post, onda treba da znate da je ulje dozvoljeno samo subotom i nedeljom. Ribu, ulje i vino možete spremati na praznik Cveti i Blagovesti, ukoliko ne padaju za vreme Strasne sedmice. Hrana treba da bude jednostavna, treba je uzimati kasnije nego u uobičajeno vreme – posle podneva, ukoliko vam to dozvoljavaju okolnosti života i rada.

Posebno strogo na vodi posti se na Veliki petak. Tada ne bi trebalo da se jede do 3 sata posle podne (iznošenje plaštanice), posle čega se uzima laki obrok spremljen „na vodi“.

Povremeno gladovanje je odlično za zdravlje. Neki od parazita u našim telima ne mogu, niti žele da izađu na drugi način nego kroz post, zato što se i oni sami hrane namirnicama koje mi uzimamo.

Tokom kura antibiotika neki od njih se začaure u zavijucima creva ili jetre, pa se nakon antibiotika ubrzo opet razmnože. Neke namirnice su im jako drage kao masno, prženo, mlečno, meso, čokoloda, alkohol, gazirano. Zato, ako samo izbacimo iz ishrane takvu neprihvatljivu i za varenje tešku hranu, već ćemo imati mnogo manje “podstanara”.

Hrana koja se teško vari trune u organizmu i takav trulež je jako povoljna sredina za parazite. Organizam se hrani namirnicama koje uzimamo u redovnoj ishrani, a isto tako, ako ne uzimamo ništa za jelo u roku od tri dana će organizam će da sagori sve (i najmanje) ostatke od unetih namirnica.

Tada počinje da se dešava nešto fenomenalno, organizam počinje da troši svoja tkiva kao hranu, ali to radi savršeno. Prvo sagoreva i vari sve loše, bolesne i odumrle ćelije. Počinje da se dešava prekrasan metod podmlađivanja. Bez lekova, uz samo malo volje i odricanja i bez troškova uništavamo sve što je loše u organizmu.

Tokom gladovanja sve što je dobro, vitalni organi kao što su mozak, srce, žlezde s unutrašnjim izlučivanjem, su u potpunosti zaštićeni i pošteđeni od bilo kakvih štetnih posledica. Uz sve to, možda izgleda neverovatno, ali u organizmu se podstiče izgradnja novih ćelija.

Razlog leži u proteinima koji se neprestano razgrađuju i nadograđuju, koristeći aminokiseline (gradivne jedinice proteina) koje se oslobađaju iz razgrađenih ćelija i ponovo se koriste za nadogradnju novih ćelija, što je dokazano na mnogim ispitivanjima.Ako gladovanje ide uz sokove tada organi za izbacivanje toksina kao što su bubezi, jetra, koža, creva i pluća mogu lakše do kraja da izbace razne nakupljene štetne materije.

Tokom takve vrste gladovanja mogu da se jave razni simptomi kao glavobolje, pojačna tamna mokraća, znojenje, ubrzano disanje i slično, a to je zato što organi za izbacivanje toksina sada imaju mogućnost da izbace mnogo više toksina (i po desetak puta, nego na način kada se vrši normalna probava), zato što sada ne moraju da troše energiju na varenje.Na kraju svega, nakon gladovanja (uz sokove ili bez) osim podmlađivanja, svi organi počinju normalniji i osveženi rad. Jača se karakter, nervni sistem, um, žlezde s unutrašnjim izlučivanjem koje sada normalnije luče svoje hormone i još mnogo toga.

Nije zabeležen niti jedan slučaj štetnosti od posta ako se pravilno izvodi, pa čak i kod onih koji nisu ništa jeli već pili samo vodu. Naprotiv, vitalnost svih se popravila i izlečile su se mnoge bolesti. Istraživanja su pokazala da su postovi uz čajeve, lagane supice, sokove od svežeg voća i povrća imali veći i kvalitetniji zdravstveni efekat od postova samo na vodi.

Ova dva zlatna pravila nikako ne smete da zaboravite

Ovaj post zove se još i Veliki post, ali i Časni post. On obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst i Velika četrdesetnica, jer je trajanje posta četrdeset dana.

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovestii Cveti, može da se jede riba.

Poznato je da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Treba da znate, da možete izabrati, bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Ne zaboravite da post ima dve strane: telesnu i duhovnu.

Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Pročitajte i ove tekstove:

(Magicnobilje,Telegraf)

Komentari
Loading...