Generic filters
Exact matches only

Evo nekoliko saveta kojima ćete sprečiti propadanje hrskavice

Hrskavica može lako da se ošteti i bude vrlo bolna, zbog toga naučite kako da vodite računa o njoj.

oooo

Hrskavica deluje kao jastuk na krajevima kostiju gde se spajaju zglobovi. Ona omogućava kostima da se kreću glatko i lako. Međutim, tokom vremena i pored napornih aktivnosti, hrskavica može da se ošteti, što dovodi do artritisa koji se odlikuje bolovima, ukočenošću i oticanjem.

Kako starimo hrskavica postaje krhka ali to ne znači da ne možemo da je održimo zdravom i čak podstaknemo novi rast. Zapravo je vrlo lako to uraditi!

Unosite dosta vitamina C i D

Hrskavica se uglavnom sastoji od kolagena, proteina koji je prisutan u celom telu. Kako biste ga proizveli, vašem telu je potreban vitamin C, koji možete dobiti od kiselog voća, bobica, kivija, kao i od zeleniša i brokolija. Kako biste održali hrskavicu zdravom, potreban vam je i vitamin D koji možete naći u masnim ribama kao što je losos, mlečnim proizvodima, jajima ili provođenjem nekog vremena na suncu.

Jedite želatin

Često mislimo da je želatin samo dezert, ali je zapravo neverovatno zdrav. On je napravljen od kuvanog kolagena i isti je sastav koje vaše telo koristi da stvori više kolagena i hrskavice. Kao bonus, kolagen u želatinu takođe promoviše zdravlje vaše kose, noktiju i kože i takođe je pun proteina. Nema masti ili holesterol.

Čorba od kostiju

Supa ili čorba od životinjskih kostiju je sjajan način da priuštite telu dodatni kalcijum, kao i minerale koji su izvučeni iz kostiju tokom kuvanja. Kako biste dobili sav kalcijum, dodajte kašiku jabukovog sirćeta u čorbu dok se kuva. Kiselina u sirćetu dodatno će rastvoriti kosti i povući više kalcijuma i minerala u supu.

Uzimajte glukozamin

Glukozamin je amino šećer koji promoviše udobnost i lakoću kretanja zglobova, a dostupan je i kao dodatak. Ako ste zainteresovani da ga uzimate, posavetujte se sa doktorom kako bi napravio pravi izbor za vas.
Pošto je šećer, prevelik unos može da poveća rizik od dijabetesa. Ne uzimajte više od 1500 mg dnevno i tražite glukozamin sulfat za najbolje rezultate.

Dodajte sumpor u ishranu

Možda zvuči nelogično, ali sumpor je odličan mineral koji vas čuva od upale i igra ulogu u oštećenju hrskavice. Sumpor se može naći u crnom i belom luku i praziluku. Lako je dodati ovo povrće u jela za podsticaj boljeg ukusa i hranljivih materija. Kao bonus, crni i beli luk su takođe odlični za regulisanje nivoa natrijuma u ​​krvi.

Krećite se

Vežbanje je najbolji način da održite hrskavicu (kao i kosti, mišiće i celo telo) u dobroj formi. Previše vežbanja može da ošteti hrskavicu, zbog toga će vam normalna doza pomoći da povećate snagu i izdržljivost. Pomoći će vam i sa gustinom kostiju, što će vam kasnije u životu poslužiti kao prevencija za osteoporozu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...