Evo načina kako da sprečite valunge uz pomoć hrane

Neprijatni simptomi perimenopauze se mogu sprečiti samo uz pomoć pravilne ishrane, tvrde mnogi stručnjaci. U daljem tekstu saznaćete kako da sprečite valunge namirnicama.

val

75 odsto žena koje su ušle u perimenopauzu imaju probleme sa valunzima ili talasima iznenadne topline koju osećaju. Ovaj simptom je jedan od najčešćih kad je u pitanju menopauza i može se pojavljivati u periodu od šest meseci do dve godine. Nutricionisti tvrde da jednostavna promena ishrane može uveliko pomoći da se smanje ovi neprijatni simptomi.

Beli luk

Pored toga što jača imunitet i poboljšava zdravlje srca, beli luk može pomoći i kod valunga. Valunzi su rezultat toga kad nivo estrogena nije stabilan i onda naglo opadne. Pošto beli luk sadrži fitoestrogene, biljne hormone koji oponašaju estrogen, njegovom konzumacijom možemo izbalansirati hormone u telu i na taj način sprečiti valunge. Pojedite najmanje jedan čen belog luka dnevno u sirovom ili kuvanom obliku.

Crno vino

Slobodno si priuštite čašu crnog vina povremeno jer ono usporava oticanje estrogena iz organizma održavajući zdrav balanas, a sprečava i nestabilnost nivoa hormona. Tokom menopauze ne preporučuje se više od jedne čaše vina nedeljno jer više od toga čak može izazvati „vruće talase“ jer je poznato da alkohol naglo snižava nivo šećera u krvi što može poremetiti nivo estrogena.

Paprike

Ovo povrće je poznato po velikoj koncentraciji vitamina C i redovno se svrstavaju među hranu koju radi zdravlja jednostavno morate jesti. Vitamin C dokazano ima antiupalna svojstva i svojstva koja stabilišu nivo hormona. Pored toga vitamin C potpomaže održavanje zdravog nivoa šećera u krvi što takođe pomaže u borbi protiv valunga. Od svih vrsta paprika, žute babure sadrže najviše vitamina C.

Zelena salata

Porcija salate dnevno može uveliko da utiče na smanjenje osećaja vrućine tokom perimenopauze i to zbog veoma važnih nutrijenata koje sadrži kao što su folna kiselina, gvožđe i kalcijum. Potpomaže održavanje nivoa šećera u krvi i obezbeđuje nam neophodne antioksidante.

Jagode

Ovo slatko i sočno voće koje nam je među omiljenima ima neverovatna lekovita svojstva. Jagode su bogate fitoestrogenima baš kao i beli luk, a pored toga bogate su vlaknima i vitaminom C. Jedite dve do tri šolje ovih slasnih voćkica za vreme sezone i primetićete razliku.

Ananas

Tropsko voće može vam pomoći da se opustite, smirite i umanjite taj neugodni osećaj vrućine. U tome prednjači ananas i to zbog poprilične količine vitamina C za koji smo već objasnili koliko je važan kad su valunzi u pitanju. Stručnjaci preporučuju dve do tri šolje svežeg ananasa dnevno.

Dinja i lubenica

Dinja i lubenice su takođe zvezde među namirnicama koje sadrže vitamin C. Pored toga što će vam obezbediti dovoljnu količinu vitamina C, tokom letnjeg perioda će vas rashladiti i hidratizirati. Jedite dve do tri šolje dnevno tokom sezone.

Testenina od brašna celovitih žitarica

Testenina napravljena od brašna celovitih žitarica je sjajan izvor vlakana i nije važno da li su u pitanju pene, špagete, fusili. Vlakna pomažu organizmu da održi zdrav nivo šećera u krvi, a pored toga sadrže i već pomenute fitoestrogene. Birajte isključivo testeninu napravljenu od celovitog zrna jer ona napravljena od belog brašna sadrži previsok nivo ugljenihidrata i skroba što može izazvati valunge. Ako niste ljubitelj testenine možete koristiti ostale proizvode od celovitog zrna.

Komentari
Loading...