Generic filters
Exact matches only

Evo načina kako da se rešite viška vode iz tela

Naše telo sadrži visok procenat vode. Vodu pronalazimo u ćelijama, tkivima, organima, mišićima i kardiovaskularnom sistemu. U stvari, čak 70% našeg tela se sastoji od vode.

ff

Telo dobro reguliše nivo vode . Višak vode obrađuju bubrezi i izlučuju kao mokraću. Ponekad može doći do nastanka određenih stanja i poremećaja koji podstiču telo da zadržava više vode nego što mu je to potrebno. Tada se osećate i izgledate naduto.

Neke uzročnike nakupljanja suvišne vode je relativno lako rešiti, kao što je prekomeran unos soli.

Ako ste primetili da je vaše telo počelo zadržavati višak vode, prvo se posavetujte sa lekarom. Tek kada budete sigurni da nije u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, možete preduzeti neke mere.

Povećajte unos vode

Kada ne pijete dovoljno vode, vaše telo počinje zadržavati vodu kako bi mu ostalo dovoljno za obavljanje telesnih procesa. Stoga, pijte hladnu vodu konstantno tokom dana, 8 do 12 čaša je optimalno.

Povećajte unos voća i povrća

Neke vrste voća i povrća imaju prirodno diuretsko delovanje, kao što su špargle, cvekla, peršun, luk i mahunarke. Neke vrste se sastoje od velikog dela vode, kao što je lubenica.

Pametno začinite hranu

Maslačak i đumbir su poznati po tome da oslobađaju višak vode iz tela. Počnite koristiti biljne začine koji će pomoći vašem telu da se oslobodi od viška vode. Ponuda je zaista velika, pronađite omiljene začine i počnite ih svakodnevno koristiti jer svi oni rade u korist vašeg tela.

Smanjite unos soli

Prekomeran unos soli podstiče telo na zadržavanje vode. Stoga, budite pažljiviji kod unosa soli i izbegavajte procesuiranu hranu koja je prepuna soli. Izbegavajte i slane grickalice jer ćete se narednih nekoliko dana osećati naduto.

Svakodnevno vežbajte

Vežba može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u telu. Ona podstiče širenje krvnih sudova i krv mnogo lakše prolazi kroz njih, a višak tečnosti lakše napušta telo. Ne morate trčati satima da biste postigli ovaj efekat. Šetnja od 30 do 40 minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.

Izbegavajte šećer

Šećer može podstaći zadržavanje vode u telu, naročito jednostavni ugljeni hidrati koje pronalazimo u sokovima, slatkišima i grickalicama. Mogu uzrokovati nagle promene nivoa šećera u krvi, a samim time i nagle promene nivoa insulina.

Smanjite nivo stresa

Radite ono što vas smiruje. Jako je važno da se naučite nositi sa stresom jer ćete tako pomoći telu da se oslobodi viša vode. Učinkovitima su se pokazali joga, meditacija, vežbanje, čitanje, maženje sa ljubimcima… Neka ovi rituali postanu svakodnevni.

Komentari
Loading...