Generic filters
Exact matches only

Evo načina kako da popravite krvnu sliku

Pravilna ishrana je značajan faktor da popravite krvnu sliku.

anem

Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata za dobro funkcionisanje organizma. Kada se, usled nepravilne ishrane, javi nedostatak, dolazi do anemije.

Nedostatak gvožđa nije sam po sebi problem, ali ako se odrazi na manjak eritrocita, onda postaje .

Ishrana koja može pomoći mora da sadrži gvožđe u dobro iskoristivom obliku u barem 2 obroka dnevno, jer se vrlo male količine gvožđa odjednom mogu uneti u organizam, takva nam je probava.

Tako da velike količine ne igraju bitnu ulogu, važno je često uzimati nešto bogato gvožđem, po mogućnosti dodati u barem 3 dnevna obroka jedan bogat izvor gvožđa.

Drugi problem je u tome što je gvožđe samo po sebi neiskoristivo ukoliko nema određenih vitamina i minerala za njegovu apsorpciju (unos u krv iz hrane). To su folna kiselina, vitamin C, kalcijum. Oni su potrebni u minimalnim količinama da bi proces apsorpcije te kao dobro, ne u mega dozama.

 

HRANA BOGATA GVOŽĐEM

Gvožđe se javlja u ishrani u dva oblika: prvi se označava kao hem i nalazi se u proizvodima životinjskog porekla, a drugi se nalazi u biljkama. Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Gvožđe biljnog porekla apsorbuje se mnogo bolje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla. Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava. Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom. Važno je naglasiti da kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa. Postoje i dodaci ishrani koji se preporučuju, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporučuje se da se oni uzimaju po preporuci lekara.

Hrana bogata hem-izvorima gvožđa (bolje iskoristiv oblik koji dolazi u mesu):

IZVRSTAN IZVOR – školjke, svinjska džigerica, pileća džigerica, goveđa džigerica

DOBAR IZVOR – račići, sardine, ćuretina, tunjevina

Hrana bogata nehem-izvorima gvožđa (slabije iskoristiv oblik koji dolazi u biljkama):

IZVRSTAN IZVOR – kuvani pasulj i sočivo, grašak, bundevine semenke, suncokret semenke, pečeni krompir (u ljusci), špargle, kupina, paradajz, lubenica

DOBAR IZVOR – sok od šljiva, sušene breskve, badem, suve kajsije

 

NAMIRNICE KOJE POBOLJŠAVAJU APSORPCIJU GVOŽĐA

  • meso, riba
  • voće – pomorandže, narandžin sok, dinja, jagoda, grejpfrut, limun
  • povrće – brokoli, prokelj, paradajz, sok od paradajza, krompir, paprika, belo vino
  • začini – ruzmarin, čili, bosiljak, curry, cimet

 

NAMIRNICE KOJE SPREČAVAJU ISKORIŠTENJE GVOŽĐA IZ OBROKA

  • Crveno vino, kafa, crni čaj
  • Integralne žitarice i mekinje
  • Sojini proizvodi
  • Mleko

Ne morate stalno piti sok od cvekle i kupine, jesti džigericu. Važno je da imate dobar izvor gvožđa, i da gvožđe unosite u više obroka. Ukoliko se situacija ne popravi u roku od 3 meseca, uzmite kuru suplemenata gvožđa u ovim dnevnim količinama : 50 mg gvožđa ; 200 mcg folne kiseline ; 250 mg vitamina C – a od svog lekara zatražite najkvalitetniji proizvod, jer ćete s njime najviše profitirati, iako će verovatno biti najskuplji.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...