Evo načina da se rešite komaraca

Nema osobe koja se ovih dana ne žali na povećan broj komaraca u vazduhu, ali i na ujede ovih insekata.

 

Razlog tome je toplo vreme, koje smo dugo čekali i kojem smo se obradovali, ali je ono nakon dužeg perioda kiše, doprinelo stvaranju idealnih uslova za život i razmnožavanje ovih dosadnih krvopija.

Borba s komarcima postala je svakodnevica, pogotovo u područjima u blizini vodenih površina.

Različiti su načini borbe protiv ovih napasti. Od onih koje nam se nude u prodavnicama, u vidu sprejeva i tableta, pa sve do svima dobro poznatih prirodnih načina, poput bosiljka ili lavande.

Evo nekih predloga kako da pomognete sebi i odbranite se od komaraca ili ublažite svrab, kao posledicu njihovog ujeda. Najbolji način da izbegnete komarce jeste da ispraznite vodu iz svakog predmeta u svom dvorištu ili na balkonu jer ih voda privlači.

Izbegavajte preterano korišćenje dezodoransa, sredstava protiv znojenja, kao i parfeme, jer neki mirisi posebno privlače komarce.

Kada izlazite napolje nosite svetliju odeću. Tamne boje jače privlače komarce. Smanjite količinu šećera u ishrani. Ljudi koji unose mnogo šećera češće su meta komaraca.

Mirisi nekih biljaka posebno odbijaju komarce. Tako nanesite miris lavande na mesta gde je puls najjači (zglobovi, vrat, iza ušiju, kolena i članci).

Zasadite u bašti ili na terasi bosiljak. Komarci ne podnose njegov miris.

Jabukovo sirće je takođe efikasno sredstvo za odbranu od komaraca.

Krastavac je takođe efikasan u odbrani od komaraca. Oljuštite ga, iseckajte, izgnječite i zaledite, pa ga zaleđenog namažite na kožu lica kao i na ruke.

Mirisi ulja eukaliptusa, kedrovog ulja, ulja geranijuma i ulja jojobe pokazali su se kao dobri u teranju komaraca.

Ujed komarca možete da ublažite toplom i hladnom oblogom, ali i kiselim sokom nekog voća.

Toplota poništava odgovor histamina, dok hladnoća pomaže u sužavanju krvnih sudova i kapilara, pa tako smanjuje cirkulaciju i sprečava širenje seruma komarca.

Mesto uboda možete da namažete sokom kiselog voća i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje.

 

MNOGI SU ČITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: B92  Foto: Pixabay

Komentari
Loading...