Evo koliko je važno da jedete mandarine

Mandarine su citrusno voće koje ima višestruke zdravstvene koristi za naš organizam

 

Bogate su vitaminom C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala.

Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu sprečiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Utiču i na holesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti vrednost ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritisak, moždanog udara, bolesti srca te obolenja jetre.

Mogu pomoći da izgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da dužeo sećate sitost. Općenito, deca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, zavisno od količine kalorija koje konzumirate.

Na primer muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit će ovu dnevnu potrebu sa užitkom.

Smanjuju rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine.

U jednogodišnjem istraživanju 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...