Evo koji su uzroci bolova u kukovima

Kada god koristite kuk (trčanje, hodanje) hrskavica će što je više moguće smanjiti trenje i sprečiti nastajanje oštećenja.

dse

Bez obzira na njegovu čvrstoću, kuk nije neuništiv. Starenjem i kretanjem se hrskavica troši, a može doći i do oštećenja. Mišići i vezivno tkivo kuka mogu postati oštećeni, a sam kuk može napuknuti tokom pada ili drugih vrsta ozleda.

Ako osećate bol na području jednog ili oba kuka, svakako se trebate upoznati s najčešćim uzrocima te boli.

Artritis

Artritična stanja, kao što je osteoartritis i reumatoidni artritis, su najčešći uzročnici bolova u kukovima, naročito kod starijih osoba. Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zglobova i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje. Bol s vremenom postaje sve intenzivniji. Osobe, koje pate od artritisa, imaju poteškoća s kretanjem i neke pokrete ni ne mogu raditi zbog oštećenja kukova.

Puknuća

Frakture ili puknuća su takođe problem koji je najčešći kod starijih osoba. Starenjem kosti postaju slabije i krhke, a skladno tome su sklonije frakturama.

Burzitis

Burzitis je upalno stanje koje zahvata male jastučiće (burze) koje štite mišiće i sprečavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta.

Uganuća mišića ili tetiva

Ponavljani pokreti mogu stvoriti prevelik pritisak na mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju kukove. Kada se mišići, ligamenti ili tetive upale zbog prekomernog naprezanja, dolazi do osećaja bola i otežanog kretanja kukova.

Rak

Rak kostiju se može proširiti i na kukove i na ostale delove koštanog sistema. Ako je u pitanju rak kostiju, primetićete kako se bol širi i nije prisutna na samo jednom delu.

Avaskularna nekroza

Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje odumirati. Iako može zahvatiti bilo koji deo koštanog sistema, najčešće se javlja na području kuka. Najčešći uzroci su prekomerno korištenje steroida, fraktura i dislokacija kuka.

Simptomi bolova kuka

Zavisno od stanja koje uzrokuje bol kuka, možete osećati bolove na području:

  • bedara
  • unutrašnjosti kuka
  • prepona spoljnog dela kuka
  • stražnjice

Ponekad se bolovi ostalih delova tela, kao što su bolovi na donjem delu leđa, šire na područje kuka.

 

Komentari
Loading...