Evo kako vam telo poručuje da se loše hranite

Imate problema sa zubima i kosom? Stalno ste umorni? Imate lošu koncentraciju? Sve su to znakovi kojima vam telo poručuje da se loše hranite.

lošše

Haos svakodnevnog života otežava nam da primetimo suptilne promene koje se događaju na našem telu. Ljudsko telo, kažu stručnjaci, vrlo rano počinje pokazivati simptome da nešto nije u redu te da nismo dovoljno brižni prema sebi. Najčešće se uništavamo lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znakova koji su upozorenje da morate zastati i neke stvari u životu promeniti.

Loš kvalitet kose

Ispucali krajevi, opadanje kose, preterano masno teme i perut znakovi su da se loše hranite te da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, gvožđe i cink te vitamin C. Kosa među prvima počinje slati poruke da niste u ravnoteži.

Prerano starenje

Starenje niko ne može izbeći, ali možete izbeći prerano starenje. Isušivanje kože i pojava bora katkada se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E kao i karotenoidi te flavonoidi. Ako želite to izbeći, svaki dan konzumirajte obilno voće i povrće.

Loše stanje usne šupljine

Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zuba, ispadanje zuba te promene na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadrži šećer. Takav način ishrane  dovodi najpre do problema u usnoj šupljini, a potom i do ozbiljnijih poteškoća.

Naglo mršavljenje i gojenje

Bilo kakva nagla promena telesne težine znak je da ste u totalnoj neravnoteži u pogledu ishrane, a istraživanja pokazuju da to s vremenom dovodi do karcinoma. Obavezno uravnotežite ishranu, birajte zdrave namirnice i nemojte dopustiti da spoljne okolnosti utiču na vaš preteran ili premali apetit. Imajte na umu da je reč o vašem zdravlju!

Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Ako primjećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrišete, verovatno vam je ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama koje su nužne za zdravo funkcionisanje mozga. Ako ne želite dodatno produbljivati problem, nastojte jesti što više ribe te orašastih plodova.

Probavni problemi

Problemi s probavom poput zatvora, proliva i nadutosti znak su da ne unosite dovoljno vlakana, ali ni dovoljno celovitih žitarica. S vremenom takvi problemi mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost

Većina ljudi najprije će se žaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znaci da se loše hranite te da štetite svom organizmu. Problem je moguće rešiti samo na jedan način – promenom ishrane u smislu što više zdravih namirnica, redovnim vežbanjem te redovnim kvalitetnim snom.

Komentari su zatvoreni..