Evo kako smanjiti rizik od raka prostate za čak 75%

Istraživanja su pokazala da oni koji imaju visok nivo hormona melatonina imaju 75 % manje šanse da se kod njih razvije  agresivniji oblik smrtonosne bolesti.

prostata

Naše telo proizvodi melatonin kad je mrak. On pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i utiče na brojne funkcije povezane s unutrašnjim telesnim satom, odnosno cirkadijalnim ritmom.

Osobe s manjim vrednostima melatonina teže utonu u san i češće se bude tokom noći.

Naučnici su testirali vrednosti melatonina kod 928 osoba tokom sedam godina. U tom vremenu, kod njih 111 dijagnostifikovan je rak prostate, a 24 ih je imalo uznapredovali oblik raka, koji je vrlo agresivan i najčešće smrtonosan.

Pokazalo se da su oni s višim vrednostima melatonina imali 75% manje šanse da se kod njih razvije uznapredovali oblik raka, u odnosu na one sa vrednostima nižim od srednjih vrednosti.

Britanski lekar dr. Matthew Hobbs upozorava da se u Velikoj Britaniji rak prostate godišnje dijagnostifikuje kod više od 40.000 muškaraca. ‘Ključno je da se odredi koji od tih muškaraca imaju veći rizik za razvoj agresivnog raka koji se širi na ostale delove tela’

Drugo istraživanje sprovedeno na 572 osobe obolele od raka prostate pokazalo je da su oni koji su pre dijagnoze hodali brže imali bolje prognoze za lečenje. U tumorima su imali više krvnih sudova i bile su veće, a američki naučnici kažu da to olakšava lečenje.

Poznato je da fizički aktivni muškarci s rakom prostate imaju niži rizik od recidiva i smrtnog ishoda, ali do sada naučnici nisu mogli objasniti zašto.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...