Generic filters
Exact matches only

Evo kako se izboriti sa bolnim i ukočenim vratom

Najefikasniji način da se spreči bol u vratu i ramenima jesu vežbe za jačanje mišića.

Dovoljna količina kiseonika opušta mišiće i sprečava nakupljanje stresa u predelu vrata i ramena.

Bolovi, ušinuća i ukočenost su pojave koje mogu da se jave u svakoj starosnoj dobi. Mogu biti posledica kontrakcije mišića, otežavaju kretanje i stvaraju osećaj neprijatnosti i ukočenosti.

Zašto nastaju? Kada ne koristimo vrat i gornje mišiće leđa na način kako je to priroda namenila, naši mišići slabe i skraćuju se, dok drugi postaju napeti. Posle nekog vremena, ova napetost može se pretvoriti u bol i neprijatnost u području vrata i gornjeg dela leđa.

Ukočenost vrata

Reč je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem prilikom spavanja ili promajom, kao i zbog direktne izloženosti duvanju klime. Može biti povezan s artrozom ili hernijom. Javlja se snažan bol, kao i otežano pomeranje vrata, što utiče i na kretanje.

Bol nastaje iznenada, ali brzo i nestaje. Leči se lekovima protiv bolova i protiv grčenja, a obično je dovoljno nekoliko dana do potpunog oporavka. Može pomoći i masaža. Ako bolovi ne prođu za nedjelju dana, najbolje je javiti se lekaru.

Takođe, bolove u vratnom delu može da izazove i nepravilno držanje tela, potom hroničan umor, prekomerno sedenje na poslu i za računarom, nedovoljna fizička aktivnost, ali i ozbiljnija patološka stanja, kao što su diskurs-hernija i artroze.

Najvažnije je da se na vreme otkrije problem i započne tretman, jer dugotrajna izloženost mišića negativnim nadražajima čini da oni izgube elastičnost. Na taj način dolazi do artroze i drugih degenerativnih promena koje mogu da zahvate čitav koštani sistem.

Ključ je u prevenciji

Istegnuti mišići kičme mogu se i sami izlečiti, a najbolji lek je svakako prevencija. Najefikasniji način da se spreči bol u vratu i ramenima jesu vežbe za jačanje mišića. Takođe, sedenje u kancelariji čitav dan zahteva promenu navika i više kretanja. Na taj način moguće je izbeći bolove.

Vežbajte kako biste napravili protivtežu monotonom korišćenju mišića vrata, odnosno njihovom nekorišćenju. Pazite se i izbegavajte psihički stres, posebno pritisak na poslu jer ti faktori znatno doprinose osećaju napetosti.

Ako radite u kancelariji za računarom, iskoristite svaku priliku za kretanje i vežbanje. Idite biciklom ili pešačite do posla, koristite stepenice kada god možete…

Dovoljna količina kiseonika takođe opušta mišiće i sprečava nakupljanje stresa u mišićima vrata i ramena. Znači, pralo bi vam da meditirate, praktikujete jogu ili vežbe disanja. Najbolje vežbe za vrat i vratni deo kičme jesu one koje spadaju pod korektivnu gimnastiku i kao tretman, ali i za prevenciju bolova.

Radite vežbe za istezanje vrata i jačanje mišića ramena, leđa i grudi ili upražnjavajte fizičke aktivnosti koje poboljšavaju fleksibilnost tela, poput plivanja ili brzog hodanja. Ako zbog posla morate mnogo da sedite, ne smete da zanemarite vežbe koje će vam pomoći da rasteretite mišiće vrata, ruku i ramena.

Ne zaboravite da uvek držite kičmu pravo, i dok hodate i dok sedite, a stomačne mišiće da držite zategnutim kako ne biste povijali vrat napred.

Izbegavajte da pričate telefonom tako što ćete ga pridržavati ramenom i obrazom, već ga uzmite u šaku, a glavu držite pravo, a ukoliko dođe do toga, istegnite vrat na suprotnu stranu.

Ako ste ljubitelj visokih potpetica, trudite se da ih nosite što manje, jer nas položaj tela u takvoj obući primorava na neprirodne pokrete i kruto držanje, a sve to utiče na bolove u vratnom delu kičme. Ako baš morate svakodnevno da nosite visoke potpetice, gledajte da one budu do četiri centimetra, a više ostavite samo za posebne prilike.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...