Generic filters
Exact matches only

Evo kako protiv loše cirkulacije, otečenih i teških nogu

Loša cirkulacija krvi nedovoljno hrani ćelije i tkiva zbog kojih trpi celo telo.

Loš protok limfe ima za posledicu još i zadržavanje toksina, zbog čega organizam trpi njihovo nezdravo prisustvo, a to utiče na celokupno zdravstveno stanje. Toksini, koji su otpad metabolizma, na taj način se zadržavaju u telu i truju ga.

Ishrana je veoma bitna

Ukoliko češće patite od otoka na nogama, trebalo bi više da povedete računa o ishrani. Pre svega smanjite upotrebu soli i slana jela svedete na minimum. So ima svojstvo da veže vodu u međućelijskom prostoru, a najviše je ima u suvomesnim proizvodima, u brzoj hrani, sirevima, kao i gotovim začinima.

Sveže voće i povrće, salate sa maslinovim uljem i limunom ili jabukovim sirćetom, pomoći će vašem organizmu da se izbori sa otocima. Jedite lagana variva od povrća sa mesom ili bez njega, ali bez zaprške. Koristite dovoljno lekovitih biljnih začina koji daju dobar ukus i aromu. Veoma su dobra i jela sa dosta crnog luka, kao i ona od kupusa, jer imaju svojstvo diuretika, kao i peršun.

Neophodno je da pijete dosta vode, koja najbolje ispira i čisti organizam. Pravilna ishrana pomoći će vam da sprečite oticanje nogu, samo ako ova pojava nije uzrok nekog organskog obolenja. U tom slučaju bi trebalo da potražite pomoć lekara specijaliste. Ponekad uzrok mogu da budu i vene, kao i bolesti srca i bubrega.

Stručna pomoć

U kozmetičkim salonima najčešće se radi masaža celog tela, pre svega sa akcentom na stopalima i oko skočnog zgloba, jer se tu nalazi najveća koncentracija “zarobljene” vode od koje se stvaraju otoci ili edemi. Pritiskom prsta na tom delu stvara se udubljenje koje se vrlo brzo ponovo ispunjava tečnošću.

Najbolje je da sredstvo za masažu sadrži etarsko ulje koje poboljšava cirkulaciju. Pokreti masaže uvek idu u pravcu srca, a da bi se došlo do trajnog kvaliteta ona se radi u seriji od 12 ili više tretmana, kako bi se oslobodili limfni putevi i obnovila i pojačala cirkulacija krvi i limfe.

U početku tretmana pokreti masaže moraju biti blagi, posebno duž limfnih kanala i oko kolena, kako bi se izbegao bol, sve dok se limfni sudovi ne oslobode zastoja u limfotoku. Intenzitet se polako povećava tokom serije, i tada se bolna masaža pretvara u prijatnu.

Ručna limfna drenaža je najbolja za otečene noge, jer oslobađa telo od toksina putem limfnog toka.

Refleksoterapija je masaža stopala, koja, takođe, pomaže oslobađanju limfe iz donjeg dela nogu.

Za efekat limfne drenaže koristi se i aparat “presor”: telo se upakuje u kombinezon, omotač koji ima odvojene komore. Te komore se pune vazduhom, počevši od tabana do ispod grudi. Tako se, ponavljajući program odozdo nagore, limfa prosto istiskuje iz međućelijskog prostora i oslobađa telo od toksina, i istovremeno omogućava venskom i arterijskom krvotoku da normalno funkcionišu.

Postoji i metod kod kojeg se na otok deluje specijalnim rastvorima u koje se natapaju široki elastični zavoji. Ovim zavojima uvijaju se noge od tabana ka gornjem delu tela. U rastvoru se nalaze eterična ulja koja hlade kožu u dubljim slojevima, što dovodi do brze cirkulacije u tkivu, pa samim tim i do drenaže limfe.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...