Evo kako kanabis ubija ćelije raka!

THC je usporio rast ćelija raka pluća, raka dojke i virusne leukemije kod laboratorijskih miševa, produživši njihove živote za 36 odsto

canabis-735x400

Sigurno ste na više mesta čitali o terapeutskom dejstvu kanabisa i njegovoj sposobnosti da izleči rak. Pojavio se snimak na kojem se vidi kako THC ubija ćelije raka, ne dirajući pritom zdrave ćelije. Pol Armentano, analitičar Nacionalne organizacije za reformisanje zakona o marihuani (NORML), navodi da kanabinoidi daju nadu svima onima koji boluju od raka. Prvi navodi o tome su se pojavili 1974. godine, ali tek sada su mediji počeli da se interesuju za ovu temu.

U članku Washington Post-a iz 1974. godine piše:
„THC je usporio rast ćelija raka pluća, raka dojke i virusne leukemije kod laboratorijskih miševa, produživši njihove živote za 36%“.

U vreme kada je taj članak objavljen, naslovi su bili puni skandala sa Niksonom i aferom Votergejt, pa je ta vest ostala u zapećku. Žurnal Nacionalnog instituta za rak je 1975. godine objavio sličan članak, ali ni on nije dospeo u žižu javnosti. Za vreme tog istraživanja su identifikovane 3 primarne komponente kanabisa, Delta 9 THC, Delta 8 THC i kanabinol (CBN). Sve ove komponente dokazano sprečavaju rast specifičnih tumora u plućima.

„Ispitivanje na životinjama koje su 10 dana zaredom tretirane sa delta-9-THC je pokazalo da je već prvi dan nakon ubacivanja tumora rast tumora usporen. Slično je bilo i kod miševa koji su 20 dana zaredom tretirani sa delta-8-THC i CBN“.

Vlasti već godinama stoje iza tvrdnje da kanabis nema medicinsku vrednost. Kanabis trenutno spada u kontrolisane supstance prvog reda, zajedno sa LSD-om, heroinom i ekstazijem. Smatra se da ove droge izazivaju zavisnost i da nemaju nikakav medicinski efekat. Međutim, interesantno je da vlada SAD ima patent za medicinsku primenu ove biljke. Šta vi mislite? Da li bi marihuana trebalo da ostane ilegalna?

(Webtribune.rs)

Komentari
Loading...