Generic filters
Exact matches only

Evo kako izbaciti višak vode iz organizma! (VIDEO)

Kako izbaciti višak vode iz organizma:Do zadržavanja vode u telu dolazi kada postoji problem sa jednim ili više telesih mehanizama koji služe za održavanje nivoa tečnosti u organizmu.

Glavni simptomi su oticanje nogu, zglobova, stomaka, ruku i nelagoda.

Postoje razni telesni mehanizmi i organi koji pomažu održavanje zdravog nivoa vode u organizmu kao što su limfni sistem, cirkulacija, hormoni i bubrezi.

Ukoliko se pojavi neki problem sa jednim ili više od ovih sistema, doći će do zadržavanja tečnosti u telu koje je poznato kao edem.

Osoba kod koje se zadržava tečnost u organizmu može osetiti krutost u zglobovima, promenu u boji kože i oticanje različitih delova tela.

Ono što ženama najviše smeta, jeste i celulit koji se gomila na telu. Upravo zato, većina žena želi da nadje način kako izbaciti višak vode iz organizma upravo kako bi se rešile celulita na nogama.

Dalje, simptomi viška vode u oganizmu zavisiće od područja na koje utiču. Uobičajena područja uključuju potkolenice, ruke, grudi i stomak.

U nogama, stopalima i rukama simptomi uključuju:

 • otok
 • promene u boji kože
 • sjajna ili natečena koža
 • ostajanje otiska kada se utisne prst u kožu
 • bolovi u nogama
 • krutost u zglobovima
 • dobijanje na težini

Koji mogu biti uzroci viška vode u organizmu?

Kao što je već spomenuto, ljudsko telo koristi složene sisteme za održavanje nivoa vode u organizmu. Tu su hormonski faktori, kardiovaskuarni sistem, urinarni sistem, jetra i bubrezi.

Dakle mnogi organi igraju ulogu.

Ako postoji neki problem sa bilo kojim od ovih sistema ili organa, telo neće moći izbaciti vodu iz organizma kako treba, biće narušena ravnoteža i neminovno će doći do zadržavanja vode u telu. A dalje, višak vode često vodi i do nagomilavanja celulita na telu.

1.Oštećenje kapilara

Kapilari su sitni krvni sudovi koji imaju ključnu ulogu u upravljanju ravnotežom tečnosti u organizmu. Neki lekovi, poput onih za visok pritisak, mogu da oštete kapilare.

Kapilari dovode tečnost u okolna tkiva. Ova tečnost ćelijama dovodi hanljive materije i kiseonik. Nakon što obavi svoju ulogu, tečnost se vraća nazad u kapilare. Ako su kapilari iz nekog razloga oštećeni, može doći do edema. Dolazi do promene pritiska unutar kapilara i i zidovi kapilara postaju previše propusni.

Ukoliko dođe do pojave ovog problema, previše tečnosti će napustiti kapilare i ući će u međućelijski prostor. Ako kapilari ne mogu ponovo da apsorbuju tečnost, ona će ostati u tkivima, uzrokujući oticanje i zadržavanje vode.

2.Nepravilan rad limfnog sistema

Limfni sistem nosi kroz telo limfu. Limfa je tečnost koja sadrži bela krvna zrnca. Ona pomaže imunološkom sistemu da odbrani telo od infekcije. Kako limfni sistem isporučuje i ponovo apsorbuje limfnu tečnost, on takođe pomaže telu da održi ravnotežu tečnosti u organizmu.

Ako neki problem spreči limfni sistem da pravilno funkcioniše, oko tkiva može početi da se nakuplja tečnost. To može izazvati oticanje na različitim delovima tela uključujući stomak, zglobove, stopala i noge.

 

3.Nepravilan rad bubrega

Bubrezi pomažu u održavanju nivoa tečnosti u telu.

Otpad, tečnost i druge supstance, prelaze u sićušne tubule (bubrežni kanalići) koje u bubrezima deluju kao filter. Krvotok ponovo apsorbuje sve što telo može ponovo da koristi i uklanja otpad putem urina.

Ako bubrezi ne rade pravilno oni ne mogu ukloniti otpadne materije, uključujući tečnost i natrijum. Usled toga, voda će se zadržavati u telu.

4.Fizička neaktivnost i gojaznost

Osobe sa poteškoćama u kretanju, ili osobe koje vode neaktivan stil života koji podrazumeva višečasovno sedenje mogu da razviju edeme u potkolenicama.

Gojazne osobe mogu osetiti oticanje zbog dodatne težine koju nose. Gojaznost takođe povećava rizik od visokog krvnog pritiska, bubrežnih bolesti i bolesti srca, što sve može rezultirati edemom.

5.Neuhranjenost

Albumin je protein koji pomaže ljudskom telu da upravlja tečnošću. Kada osoba ima ozbiljan nedostatak proteina, njenom telu može biti teže da vrati tečnost u kapilare.

Izuzetno neuhranjene osobe imaju gubitak mišićne mase i znatno uvećan stomak kao posledicu zadržavanja vode u organizmu.

6.Lekovi

Neki lekovi takođe mogu dovesti do zadržavanja vode.

Neki od ovih lekova su:

 • blokatori kalcijumovih kanala
 • nesterodini antiinflamatorni lekovi
 • kontraceptivne pilule
 • kortikosteroidi
 • neki lekovi za dijabetes

7.Hormonska stanja

Hormonski disbalans takođe može dovesti do zadržavanja vode u organizmu.

Najčeće on ima veze sa mesntrualnim ciklusom. Promene u hormonskoj ravnoteži koje se dešavaju pred menstruaciju mogu dovesti do nakupljanja vode. Mesta gde se najčešće u ovom slučaju zadržava voda jesu stomak i grudi.

Isto tako i problemi sa štitnom žlezdom mogu dovesti do zadržavanja vode. Štitna žlezda oslobađa hormone koji igraju ulogu u održavanju niova tečnosti.

Ukoliko neko ima problem sa hormonima štitne žlezde verovatno će imati problema sa oticanjem, odnosno zadržavanjem vode u tkivima i biće teže izbaciti vodu iz organizma.

A šta je sa celulitom?

Veoma je važno naglasiti da višak vode u organizmu, odnosno edem može izazvati određenu vrsti celulita koji se zove vodeni celulit.

Vodeni celulit je usko povezan za lošom cirkulacijom i zadržavanjem vode u organizmu.

Koža je natečena, mekana na dodir, i gotovo da ima spužvast osećaj na dodir. Vrlo je neelastična zbog stalnog pristustva vode u tkivu. Može biti čak i bolno na dodir.

Postoji nekoliko stvari kojih treba da se pridržavaš kako bi izbacila vodu iz organizma a samim tim i umanjila vodeni celulit:

 • fizička aktivnost, pre svega šetnja, trčanje, vožnja bicikla
 • pij puno tečnosti, vodu i čajeve protiv celulita
 • izbegavaj slanu i začinjenu hranu
 • jedi dosta hrane koja topi celulit – sveže voće i povrće
 • nemoj nositi preusku garderobu i previsoke štikle
 • ukoliko veći deo dana sediš, pravi pauze od 5-10 minuta na sat vremena, kada ćeš malo protegnuti noge

Kako izbaciti vodu iz organizma prirodnim putem?

Najbolji način da se rešiš suvišne vode iz organizma, jeste da unosiš što više tečnosti, kao i hranu koja se smatra prirodnim diuretikom.

Ovo su najbolji čajevi koji deluju!

Čaj od maslačka

Većina smatra da je maslačak samo korov. Ali različita istraživanja su otkrila da maslačak pojačava aktivnost bubrega i povećava učestalost mokrenja.

Delovi maslačka koji su lekoviti su listovi, koren i stablo. Bere se pre cvetanja.

Kako izbaciti vodu iz organizma glogom?

Ovaj rođak porodice ruža je moćan diuretik.  Istraživanja su pokazala da hranljive materije ove biljke povećavaju izlučivanje urina.

Bobice gloga takođe mogu delovati kao diuretici i mogu pomoći u lečenju bubrežnih problema.

Rastavić čaj

Studija iz 2014. je pokazala da ekstrakt rastavića ima isti diuretski efekat kao i lekovi na recept, ali sa manje nuspojava. Tako da rastavić može biti dobra zamena za lekove, pogotovo ukoliko imaš problema sa nuspojavama; a i svakako je uvek bolje da probaš izbaciti vodu iz organizma sa prirodnim opcijama.

Kako izbaciti suvišnu vodu iz organizma klekom?

Ova biljka se koristi kao diuretik još od davnina.

Kao i mnogi prirodni lekovi, kleka ne snižava nivo kalijuma u krvi, kao što to čine lekovi.

Crni i zeleni čaj

Sasvim sam sigurna da si za ove diuretike već čula. I zeleni i crni čaj su pokazali visok potencijal kao diuretici i već jedna šolja čaja izbaciće deo vode iz organizma. Zeleni čaj za mršavljenje je takođe prepoznat već dugo vremena.

Peršun

Osim što se peršun koristi kao začin, poznato je da je i moćan diuretik. Ako želiš maksimum njegovog dejstva konzumiraj ga kao čaj. Posebno je dobar za ljude koji ne tolerišu farmakoterapiju.

Osim što smanjuje oticanje, čaj od peršuna povoljno deluje i na vodeni celulit.

Uz pomoć čaja od peršuna za celulit ćeš lako izbaciti vodu iz organizma.

Hibiskus čaj

Osim što je dekorativan hibiskus se oduvek koristi kao čaj veoma prijatnog ukusa. Obradovaće te činjenica da je studija iz 2012. godine pokazala da je između ostalog i veoma moćan diuretik. Ako ti je bitan i ukus čaja, preporućujem ti upravo čaj od hibiskusa.

Svakako ti savetujem da se prvo konsultuješ sa lekarom pre početka konzumiranja nekog od ovih čajeva kako bi te posavetovao koji je najbolji za tvoj problem i kako da ga konzumiraš.

Kako izbaciti višak vode iz organizma hranom?

Sigurno sad postavljaš pitanje, osim čajevima kako još izbaciti vodu iz organizma?

Osim što možeš piti biljne čajeve koji imaju diuretske sposobnosti, postoji i hrana koja potpomaže izbacivanje viška vode iz organizma. Tako da ti preporučujem da povećaš njen unos.

Asparagus (špargla)

Još od antičkih Grka i Rimljana šparoge su korišćene zbog svojih diuretičkih svojstava.

Diuretički efekti povrća potiču od aminokiseline asparagin, a korišćena je za lečenje otoka, reumatizma i predmensutrualnog zadržavanja vode.

Nakon konzumiranja špargle, urin ima specifičan, intenzivan miris i to ne treba da te uplaši. On potiče iz njegove kiseline koja se prilikom varenja razgrađuje u jedinjenje koje sadrži sumpor.

Cvekla

Cvekla sadrži veliku količinu kalijuma, što pomaže eliminaciju tečnosti. Betanin, koji cvekli daje crvenu boju, povezan je sa nižim nivoima C-reaktivnog proteina, što čini cveklu i protivupalnom.

Kupus

Sigurno si nekad čula za popularnu “kupus dijetu”. E pa ona se zapravo zasniva na diuretičkim sposobnostima kupusa. Uz diuretičko dejstvo i visok nivo vlakana i vode koje ima, kupus čine idealnom namirnicom za mršavljenje i izbacivanje viška vode iz organizma.

Crveni kupus je takođe i antiinflanatoran, jer sadrži antocijane.

brusnica
Foto: Pexels

Brusnica

Indijanci su prvi koji su identifikovali diuretičke efekte brusnice, koristeći ih za lečenje raznih stanja uključujući skorbut, za koji su verovali da je posledica previše soli. Sok od brusnice koriste žene širom sveta za lečenje upalnih stanja kod mokraćne bešike.

Brusnice su posebno korisne jer uklanjaju višak tečnosti, a da pri tom ne uklanjaju kalijum iz organizma.

Krastavac

Krastavac sadrži sumpor i silicijum koji pojačavaju mokrenje i podstiče bubrege na bolje uklanjanje mokraćne kiseline. Krastavci koji sadrže vodu, kalijum i malo natrijuma, inhibiraju proizvodnju azotne kiseline i upalnih enzima, smanjujući na taj način oticanje.

Kriške krastavca možeš koristiti i lokalno, tako što ćeš staviti kolutove krastavca ispod očiju i na taj način smanjiti otečenost.

Kako izbaciti vodu iz organizma sa belim lukom?

Ista hemikalija na bazi sumpora koja belom luku daje karakterističan miris, alicin, daje i lekovita svojstva.

Međunarodni časopis za farmaceutske nauke i istraživanja utvrdio je da je beli luk izuzetno efikasan kao diuretik i način kako izbaciti vodu iz organizma. Takođe je moćan antioksidans i doprinosi razgradnji masnoće.

I nemoj da te čudi što mnoge dame koriste limun i beli luk za celulit.

Lubenica

Lubenica sa visokim sadržajem vode od čak 92% i visokim sadržajem kalijuma takođe ima diuretička svojstva.

Sadrži aminokiselinu citrulin koja opušta krvne sudove i sprečava curenje tečnosti u obližnje tkivo, smanjujući na taj način zadržavanje vode.

 

Možeš koristiti i tablete za izbacivanje vode iz organizma

Diuretici, koji se takođe nazivaju i “vodene tablete” su lekovi dizajnirani da povećaju količinu vode i soli koja se iz tela izbacuje kroz urin i takođe su jedno od sredstava koje daje odgovor na pitanje kako izbaciti vodu iz organizma. Postoje tri vrste diuretika koji se propisuju na recept.

Iako se diuretici najčešće dobro tolerišu, sa sobom često nose različite nuspojave:

 • premalo kalijuma u krvi
 • previše kalijuma u krvi
 • nizak nivo natrijuma
 • glavobolja
 • vrtoglavica
 • žeđ
 • povišen šećer u krvi
 • povećan holesterol
 • grčevi u mišićima
 • osip na koži
 • dijareja

Diuretici su uglavnom bezbedni, ali postoje određeni rizici ako imate druga zdravstvena stanja ili uzimate određene lekove.

Pre nego što uzmeš diuretik na recept obavezno reci svom lekaru ako imaš neko od sledećih stanja:

 • dijabetes
 • pankreatitis
 • lupus
 • giht
 • menstrualne probleme
 • probleme sa bubrezima
 • učestalu dehidrataciju

Diuretici na recept mogu biti korisni u lečenju nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja poput srčanog zastoja, visokog pritiska, itd.

Ukoliko nemaš neko navedeno zdravstveno stanje i pitaš se kako izbaciti vodu iz organizma prepočujem ti da pokušaš pomoću nekog od navedenih prirodnih sredstava. Veruj nam na reč, da ćeš jako brzo primetiti promene u svom izgledu, kao i smanjenom celulitu na butinama i telu.

Foto Pexels
Autor/Izvor Danka Radanović/Onaportal
Komentari
Loading...