Evo kako da znate da ne unosite dovoljno vode u organizam

Vodu gubimo kroz znoj, urin, čak i disanje.

Ako znamo da se ljudsko telo sastoji od 60 % vode – onda je jasno koliko je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost. Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcionisanje mozga i rad creva, dok dehidracija može da izazove razne kratkoročne i dugoročne probleme.

Neki od njih su…

Mokraća tamne boje

Boja mokraće najbrže će vam otkriti da li ste dehidrirali. Zdrava boja mokraće je bledožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirali, može da postane tamnija i zamućenija jer je manje razređena – to je znak da treba da popijete čašu vode.

Želja za slatkišima

Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkišima žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

Glad

Ako i dalje osećate glad nakon jela, krivac može da bude dehidriranost. Umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode.

Suva usta

Suva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu da budu i lekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vredi proveriti da li će voda pomoći da se reši problem.

Glavobolja

Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu da budu različitog intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Taj bol uzrokuje privremeno smanjenje obima mozga zbog gubitka tečnosti. Mozak se zbog toga lagano povuče od lobanje, što izaziva taj neprijatan osećaj. Kad popijete vodu, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebalo da prestane.

Grčevi u mišićima

U trkačkom svetu prevladava teorija da ispijanje velikih količina vode može da spreči pojavu grčeva u mišićima, a neki lekari veruju da nedostatak vode uveliko smanjuje cirkulaciju krvi bitnu za normalan rad mišića. To onda može da dovede do grčenje mišića, posebno tokom vežbanja.

Loš zadah

Dehidracija može da prouzrokuje i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra vest je da bi rešenje moglo da bude jednostavno: ispijanje vode može da podstakne stvaranje pljuvačke koja će očistiti usnu duplju od bakterija koje uzrokuju neprijatan zadah.

Zatvor

Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan – dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crevo uzeće vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

Suva koža

Nekad je teško uočiti razliku između dehidrirane kože, što može da se reši s dovoljnim unosom vode, i suve kože, što je tip kože. Suva koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana koža je, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se peruta. Bez obzira na to da li je vaša koža dehidrirana ili prirodno suva, čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

Loša koncentracija

Dehidracija nema samo fizičke simptome. Ponekad i blaga dehidracija može da bude dovoljna da oteža koncentraciju i za jednostavne zadatke. To ne znači smanjenje mentalnih sposobnosti, ali zbog dehidriranosti ti zadaci mogu se činiti težim, kao i nastojanje da se zadrži fokusiranost. To pak može da izazove osećaj razdražljivosti, a kada počnete da se osećate tako, znate šta vam je činiti – popijte čašu vode.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...