Generic filters
Exact matches only

Evo kako da provalite da li imate prehladu ili grip – razlika može biti kobna

Ukoliko na vreme ne oslušnete svoj organizam, možete da upadnete u ozbiljne zdravstvene probleme

Mnogi ljudi imaju problem da razlikuju prehladu i grip i to je logično, jer se mnogi simptomi poklapaju. Međutim, postoji način da bolje razumete ponašanje svog tela kada ga napadnu različiti virusi i da u skladu sa tim delujete.

grip2

Prehlada se može javiti tokom cele godine, najčešće kao posledica različitih respiratornih virusa (iako postoje i želudačne, crevne i ostale viroze), dok se grip, odnosno influenca, javlja strogo u vidu epidemije u periodu između jeseni i proleća, piše Health Line.

Grip je, takođe, oblik respiratornog virusa, ali može da ima daleko veće posledice nego obična prehlada. Zapuštanjem influence možete da izazovete upalu pluća, pa i ozbiljnije širanje virusa na druge organe.
Prehlada može da podstakne razvoj bakterijske infekcije, koja takođe može da bude opasna ako se ne tretira.

Virusi su specifični, jer se ne leče antibioticima kao što je slučaj sa bakterijama, već se od bolesnika zahteva mirovanje i tretiranje organizma strogo vitaminima i tečnošću.
Prehlada se razvija veoma brzo, odnosno u prva dva dana i traje do nedelju dana, dok oboleli od gripa prolaze kroz fazu inkubacije, pa se simptomi javljaju u talasima, dok na kraju ne eskaliraju.

Međutim, ukoliko na vreme obratite pažnju na ponašanje svog organizma, bez obzira na sličnost simptoma, postoji način da shvatite da li bolujete od prehlade ili gripa. Ovo razlikovanje je posebno važno za hronične bolesnike, jer je za njih bitno pravovremeno i ispravno delovanje na bolest.
Simptomi prehlade:

– zapušen nos ili curenje iz nosa,

– upaljeno grlo,

– kijavica,
– blaga temperatura,

– kašalj,

– bolovi u glavi i telu,
– blaga malaksalost.

Simptomi gripa:

– zapušen nos ili curenje iz nosa,
– upaljeno grlo,

– visoka temperatura,

– groznica,
– suv kašalj,

– učestali i jaki bolovi u mišićima i kostima,

– glavobolja,
– ozbiljna malaksalost.

 

Srodni članci:

Izvor;Telegraf.rs

 

Komentari
Loading...