Evo kako da prepoznate da ste pod stresom

Povremeni ludi dani na poslu ili u privatnom životu nomalna su pojava s kojom se nosimo baš svi. Ali kada se stresno razdoblje razvlači od ponedeljka do petka, i tako svake nedelje, reč je o ne tako bezazlenoj pojavi koja itekako utiče na vaše telo, ali i na vaše zdravlje

ews

1. Vikend glavobolje

Tokom neradnih dana telo i um ulaze u jedno potpuno drugačije razdoblje. Nagli pad stresa može se odraziti na naše raspoloženje, ali i pokazati u obliku fizičkih simptoma.
Jedan od najčešćih je glavobolja. Jaki bolovi u predelu čeonog dela ili potiljka. Te migrene prvi su pokazatelj da ste pod velikim stresom.

Pucanje kože na usnama, crveni osip po licu, opadanje kose, grčevi u mišićima, peckanje u rukama i nogama samo su neki od signala koje vam telo šalje kako biste promenili način ishrane…

Posted by Kućni lekar on недеља 25. октобар 2015.

2. Vrlo jaki menstrualni bolovi

Žene koje su konstantno pod stresom dvostruko su sklonije vrlo bolnim menstruacijama od onih koje nisu svakodnevno napete. Razlog je taj što stres utiče na nivo hormona u organizmu.

Kada se taj nivo poremeti, to osećamo u obliku grčeva i bolova u krstima i to svaki ili svaki drugi ciklus.

3. Loš san i neobični snovi

Snovi su znak dubokog i zdravog sna zbog čega se ujutru budimo bolje raspoloženi i odmorniji. Ali, kada je telo pod stresom san postaje plitak i isprekidan. Loš san sa sobom povlači i teške misli i brige zbog čega snovi mogu postati kratki i neobični. Ukoliko osećate ovakve ili slične simptome potrudite se spavati barem 7 do 8 sati dnevno te izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja.

4. Pojačana želja za slatkim

Kada se žarko zaželite čokolade, a pojeliste je par sati pre, krivicu ne morate odmah baciti na PMS, već na stresan način života.

Istraživanje je otkrilo kako organizam koji je pod stresom podstiče želju za slatkim više od menopauze i razdoblja pre ciklusa. Razlog je taj što čokolada podstiče lučenje serotonina – hormona zadovoljstva.

Kontrola stresa
Komentari
Loading...