Generic filters
Exact matches only

Eukaliptusovo ulje i njegove dobrobiti za zdravlje

Eukaliptusovo ulje se često koristi kao pripravak protiv glavobolja ili prehlada, ali da li ste znali da ima još neverovatno dobro deluje na zdravlje celog tela? Donosimo vam nekoliko primera.

 

33

Ulje eukaliptusa je lekovito zahvaljujući svojim protivupalnim, antibakterijski i antiseptičkim svojstvima.

Higijena usne šupljine

Eukaliptus ima osvežavajući miris pa se iz tog razloga koristi kao dodatak zubnim pastama. Važnija je činjenica da ima antibakterijska, antiseptička i dezinfekcijska svojstva koja će očistiti usta od bakterija. Osim toga održava zube zdravima tako što sprečava nakupljanje kamenca i štiti desni od upale.

Prehlade i kašalj

Godinama se koristi kao pomoć kod stanja kao što su prehlada i otežano disanje. Koristi se za inhalaciju disajnih puteva te trenutno pospešuje disanje.

Upalni procesi

Smatra se da je ova vrsta ulja odlična za kožne infekcije zbog snažnog antibakterijskog delovanja. Istraživanje objavljeno na američkom univerzitetu Maryland navodi da se u mnogim kulturama i danas eukaliptusovo ulje koristi za zacelivanje rana pa čak i smirivanje groznica.

Smiruje bol

Samo ulje ima efekt hlađenja ako se nanese na kožu, a smatra se da opušta nerve i mišiće, te pojačava protok krvi kroz organizam. Sledeći put kada budete imali glavobolju ili migrenu, na bolno mesto nanesite eukaliptusovo ulje.

Uklanja umor

Naučnici su dokazali da ulje eukaliptusa može povećati nivo energije, koncentracije i sposobnost rešavanja problema.

Kod korišćenja ulja važno je biti oprezan jer je  jako i u nekim slučajevima se ne sme koristiti.

Komentari
Loading...